متن دلخواه شما اینجا ...

ماهی صبیتی و خواص بی نظیر آن برای انسان

ماهی صبیتی و خواص بی نظیر آن برای انسان
فهرست

ماهی صبیتی (Sobaity seabream) یکی از خوش‌خوراک‌ترین ماهی‌های جنوب است و گوشت بسیار لذیذ و نرمی دارد. این ماهی علاوه‌بر طعم خوبی که دارد، سرشار از ویتامین‌هایی چون B12 و B6 و موادی چون فسفر و پتاسیم است و همین موضوع باعث شده که این ماهی به یکی از محبوب‌ترین ماهی‌های خوراکی تبدیل شود. البته نداشتن تیغ و آسان جدا شدن تیغ‌ها از گوشت نیز بر محبوبیت این ماهی بی‌تاثیر نیستند. صبيتي ماهي از خانواده شانک ماهيان اين ماهي گوشتخوار است و از انواع ماهي ها، سخت پوستان و بي- مهرگان تغذيه مي کند. حداکثر اندازه بدن ماهي صبيتي به 50 سانتي متر مي رسد و اندازه معمول آن 20 سانتی متر می باشد. داراي ارزش اقتصادي و شيلاتي بسیار بالایی بوده و تکثير و پرورش آن به طور وسيع در کشورهاي حاشيه خليج فارس مورد توجه مي باشد آمار صيد در حال افزايش است از 72 تن در سال 2002 تا 172 تن در سال 2011 و حداکثر ميزان صيد 212 تن در سال 2012 گزارش شده است. توليد آبزي پروري صبيتي از 4 تن در سال 2000 توسط بحرين رو به افزايش است. از آن به بعد کويت، عربستان سعودي و امارات متحده عربي پرورش صبيتي را آغاز کردند. این ماهی بومي خليج فارس، غرب اقيانوس هند و آبهاي ساحلي کشور هند است. زيستگاه اين گونه آب هاي لب شور و دريايي مناطق استوايي، آبهاي ساحلي کم عمق و آبهاي عميق است. ماهیان بالغ در آب هالی کم عمق یافت می شوند.

مشخصات ظاهری ماهی صبیتی 

از نظر ظاهری، می‌توان گفت شبیه به ماهی سنگسر است که یک بدن مرتفع و فشرده دارد و روی چشم‌هایش یک برآمدگی مشخص دیده می‌شود. این ماهی رنگ خاکستری کمرنگ و متمایل به سفید دارد و ناحیه‌هایی چون باله‌های شکمی و مخرجی متمایل به سفید با هاله‌های زرد و باله دمی زرد روشن با حاشیه‌های سیاه رنگ است. طول صبیتی حداکثر به ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد و باله‌ی پشتی طویل آن ۱۰ تا ۱۳ عدد شعاع سخت و ۱۰ تا ۱۵ عدد شعاع نرم دارد. همچنین ویژگی ظاهری که در این ماهی بارز است، این است که بالای سرپوش آبششی آن یک لکه تیره دیده می‌شود و دارای یک خار کوتاه و کند است.

ماهی صبیتی سرشار از مواد غذایی مهم است

همه‌ی انواع ماهی برای سلامت انسان مفید هستند. ماهی‌ها سرشار از مواد مغذی فراوانی هستند که بیشتر مردم به مقدار کافی از آنها استفاده نمی‌کنند. مواد مغذی‌ای همچون پروتئین با کیفیت بالا، یُد، انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن در ماهی وجود دارند. با این حال، برخی از ماهی‌ها از بقیه بهتر هستند؛ انواع ماهی‌های چرب، به‌عنوان سالم‌ترین نوع ماهی مطرح شده‌اند. به همین دلیل ماهی‌های چرب، مانند سالمون، قزل‌آلا، ساردین، تُن و خالی مخالی حاوی چربی فراوانی هستند. ویتامین D محلول در چربی ماده‌ای مغذی است که بیشتر مردم در معرض کمبود آن هستند. این ویتامین مانند هورمون استروئیدی در بدن عمل می‌کند. ماهی چرب مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ دارد. این اسیدهای چرب برای عملکرد مطلوب بدن و مغز بسیار حیاتی هستند و ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. برای تأمین امگا ۳، خوردن ماهی حداقل یک یا دو بار در هفته توصیه می‌شود.

ماهی صبیتی

ماهی صبیتی

ماهی می‌تواند ماده خاکستری در مغز را افزایش دهد و از زوال عقل در اثر کهولت سن جلوگیری کند

یکی از عواقب پیری، فرسوده شدن عملکرد مغز است که به‌صورت کاهش عقل در رابطه با سن معرفی شده است. این موضوع در بسیاری موارد طبیعی است، اما پس از آن نیز بیماری‌های جدی عصبی مانند بیماری آلزایمر به وجود می‌آیند. جالب توجه اینکه بسیاری از مطالعات حاکی از آن هستند، افرادی که بیشتر ماهی می‌خورند، میزان کمتری زوال عقل دارند. این مکانیسم ممکن است با ماده‌ی خاکستری در مغز مرتبط باشد. ماده‌ی خاکستری بافت عملکردیِ مهم در مغز، شامل نورون‌هایی است که اطلاعات را پردازش، خاطرات را ذخیره و در کل انسان را تبدیل به این چیزی می‌کنند که هست! مطالعات نشان می‌دهند افرادی که هر هفته ماهی مصرف می‌کنند، ماده‌ی خاکستری بیشتری در مراکز مغزی دارند که احساسات و خاطرات را تنظیم می‌کنند. خلاصه اینکه، مصرف ماهی با کاهش زوال عقل و عملکرد مغز در سالمندان در ارتباط است. افرادی که به‌صورت منظم ماهی می‌خورند، ماده‌ی خاکستری بیشتری در مراکز مغز دارند. ماده‌ی خاکستری مسئول کنترل احساسات و حافظه است.

ماهی به پیشگیری و درمان افسردگی کمک و شما را شادتر می‌کند

افسردگی اختلال روانی جدی و بسیار شایعی است. افسردگی با احساس ناخوشی، غم، کاهش انرژی، از دست دادن علاقه به زندگی و فعالیت‌های روزمره توصیف می‌شود. اگرچه به اندازه‌ی بیماری قلبی یا چاقی از آن صحبت نشده، اما در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین مشکلات حوزه‌ی سلامتی در دنیاست. مطالعات نشان داده‌اند احتمال افسردگی در افرادی که به‌طور مرتب ماهی می‌خورند، کمتر است. آزمایش‌های کنترل‌شده‌ی متعددی نیز نشان داده‌اند که اسیدهای چرب امگا ۳ برای افسردگی مفید هستند، و به‌میزان چشمگیری اثر داروهای ضدافسردگی را افزایش می‌دهند. ماهی به‌معنای واقعی کلمه در افزایش شادی و نیز افزایش کیفیت زندگی مؤثر است. ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ به پیشگیری از دیگر اختلالات روانی مانند اختلال دوقطبی هم کمک می‌کنند. خلاصه اینکه، اسیدهای چرب امگا ۳ چه به‌صورت تنها و چه همراه داروهای ضدافسردگی مصرف شوند، می‌توانند برای بهبود افسردگی مفید باشند.

بیش از یک قرن می‌گذرد که ماهی صبیتی به‌عنوان یک منبع غذایی مفید و لذیذ در سفره‌های مردم جهان وجود دارد و افراد مختلف از این ماهی به شکل‌های مختلف در پخت‌وپز استفاده می‌کنند. اما مدل‌هایی چون ماهی شکم‌پر، کباب شده، سرخ شده و قلیه ماهی از محبوب‌ترین مدل‌های پخت و استفاده از ماهی صبیتی هستند. اگر تصمیم دارید از این ماهی برای درست کردن ماهی شکم‌پر استفاده کنید، باید در ابتدا زیر شکم ماهی یک شکاف ایجاد شود تا بتوانید از طریق آن آبشش و دیگر محتویات شکم را خارج کنید. برای پخت ماهی شکم‌پر، نیازی نیست که سر و دم ماهی را بزنید، همین‌که پولک‌ها از بدن زده شوند کافی است. از طرفی اگر تصمیم به آماده کردن فیله با این ماهی دارید، باید در ابتدا سر و دم ماهی را بزنید و آن را به موازات مهره‌هایی که دارد برش دهید تا بتوانید استخوان و تیغ‌های آن را جدا سازید. سپس گوشت ماهی را به‌صورت تکه تکه و فیله‌ای برش دهید و سرخ کنید تا آماده نوش جان کردن شود.

ماهی صبیتی

ماهی صبیتی

طرز تهیه ماهی صبیتی به روش سوخاری ترد

پخت ماهی صبیتی به دلیل گوشت چرب و ترد و بدون تیغ آن به صورت سرخ کردن و سوخاری بسیار مناسب است و ظاهر و طعم بسیار خوبی به غذا می‌دهد. پیشنهاد می‌دهیم حتی برای یک بار هم که شده این غذای لذیذ را امتحان کنید تا از مزه محشر آن بهره ببرید.

مواد لازم:

  • فیله ماهی صبیتی دو عدد
  • لیمو یک عدد
  • کورن میل ۴ قاشق غذاخوری
  • پیاز رنده شده یک قاشق غذاخوری
  • پودر سیر یک قاشق غذاخوری
  • آرد ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
  • پودر پنیر ۱ قاشق غذا خوری
  • کره یک قاشق غذاخوری
  • کچاپ یک قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل ۱ قاشق غذاخوری

مراحل پخت ماهی صبیتی به روش سوخاری ترد:

  1. طرز تهیه ماهی صبیتی سوخاری به این شکل است که ابتدا ماهی را شسته و تیغ ها و مهره‌های آن را جدا کرده و آن را تبدیل به فیله کرده و به قطعات مساوی بزرگ تقسیم کنید.
  2. سپس فیله‌های ماهی را در ظرفی گذاشته و آبلیمو و نمک و فلفل را روی سطح ماهی ریخته و درون یخچال بگذارید تا استراحت کند و مزه‌دار شود.
  3. در یک ظرف مسطح؛ کره ذوب شده، پیاز رنده شده، پودر سیر، نمک و فلفل را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا با هم مخلوط شوند.
  4. در ظرف جدای دیگر آرد، پودر پنیر، کورن میل، فلفل و نمک را اضافه کرده و هم بزنید تا مخلوط شود.
  5. حالا فیله‌های مزه دار شده را در ترکیب کره ذوب شده و سپس در ترکیب آردها بزنید.
  6. کف یک آلومینیوم را چرب کرده و درون سینی فر قرار دهید و فیله‌های ماهی را کف آن بچینید.
  7. فر را در دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد قرار دهید و به مدت ۲۰ دقیقه زمان دهید تا ماهی‌ها به خوبی پخته شوند.
  8. اگر دوست داشتید که سطح ماهی‌ها طلایی شود بعد از ۲۰ دقیقه که ماهی پخته شد؛ آن را بیرون آورده و سطح ماهی‌ها را با روغن زیتون آغشته کنید و ۵ دقیقه درون فر با شعله نسبتاً بالا قرار دهید.
  9. این غذای فوق‌العاده را می‌توانید به همراه سبزی پلو و همراه سبزیجات پخته و سس مایونز نوش جان کنید.

نکته:

  • در این طرز تهیه ماهی صبیتی، می‌توانید به جای پودر سیر از خود سیر استفاده کنید و به جای کورن میل هم می‌توانید از آرد سوخاری استفاده کنید.
  • اگر هم دوست داشتید چه غذایی چند کالری مصرف کنید می‌توانید کره را حذف کنید و ماهی را همراه سبزیجات پخته مصرف کنید.

ماهی صبیتی

ماهی صبیتی جزء ماهیان بسیار عالی جنوب کشور است. گوشت این ماهی بسیار لذیذ است و سال های زیادیست که به عنوان یک خوراک لذیذ در سفره مردم جا دارد. این ماهی غنی از ویتامین های B12 و B6  و املاح بسیاری چون فسفر و پتاسیم است. ماهی صبیتی به صورت سرخ شده و کبابی یا قلیه ماهی استفاده می شود.

خواص ماهی صبیتی

اسیدهای چرب موجود در ماهی صبیتی از نوع امگا3 بوده و باعث کاهش کلسترول و جلوگیری از رسوب چربی و لخته خون در شرایین می شود همچنین این اسید های چرب غیر اشباع به تقویت و تنظیم عمکرد ماهیچه های قلب کمک کرده و از مرگ و میر، حملات قلبی، سرطان پروستات، پانکراس و دستگاه گوارش جلوگیری می کند. مصرف هر صد گرم از این ماهی می تواند 50 درصد از نیاز روزانه شما به پروتئین را تامین کند، از جمله مهم ترین اسید آمینه های موجود در گوشت ماهی تزیپتوفان می باشد که پیش ساز سروتونین (هورمون شادی بخش) بوده و باعث بهبود خلق و خو در فرد می شود.

ماهی صبیتی

ماهی صبیتی یک ماهی گوشتخوار است و از انواع ماهیان و سخت پوستان، بی مهرگان تغذیه می کند. حداکثر طول این ماهی به 50 سانتی متر و اندزه معمول آن 20 سانتی متر می باشد. این ماهی دارای ارزش اقتصادی بالایی بوده و پرورش آن به طور وسیع در خلیج فارس انجام می شود. این ماهی بومي خليج فارس، اقيانوس هند و آب هاي ساحلي کشور هند است. زيستگاه اين گونه آب هاي لب شور و دريايي مناطق استوايي، آبهاي ساحلي کم عمق و آبهاي عميق است. ماهی صبیتی دارای فسفر و کلسیم بالایی بوده و دارای خواص زیادی می باشد. میزان زیادی سلنیوم در این گونه یافت می شود و این ماده از آنتی اکسیدان های بسیار قوی است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن ، افزایش باروری و همچنین کاهش حملات قلبی می گردد. شما می توانید برای خرید ماهی تازه و فرآورده های جانبی از ماهی همچون خرید سوسیس ماهی به سایت زدبازار مراجعه کنید.

در اینجا با دیدن ویدئو زیر با طرز تهیه یک غذای جنوبی آشنا خواهید شد:

3.9/5 - (17 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.