متن دلخواه شما اینجا ...

چگونگی احداث استخر ماهی و انواع آن

چگونگی احداث استخر ماهی
فهرست

احداث استخر های ماهی

آیا تا به امروز از نزدیک ، یک استخر پرورش ماهی دیده اید؟ استخر پرورش ماهی مکانی است که مانند حوض یا حوضچه بوده و قابلیت آن را دارد که درون خود، آب را حفظ کند و از خروج آب جلوگیری کرده و در صورت لزوم بتوان آب آن را تعویض کرد تا آب تازه درون آن ریخته شود و فضولات ماهی و ته مانده غذا و همچنین مواردی که از ماهی باقی می ماند (مانند پولک و.. ) از این طریق از استخر خارج شده تا از بروز بیماری جلوگیری شود. در اینجا با نحوه ی احداث استخر آشنا خواهیم شد. در اینجا قصد داریم نحوه طراحی و ساخت استخر پرورش ماهی و نحوه پرورش ماهی را به صورت اصولی و کاربردی به شما علاقمندان به پرورش ماهی آموزش دهیم.

مکان مناسب برای ساخت استخر پرورش ماهی :

مناطقی که دارای رطوبت بوده و بارندگی در آن به میزان لازم در سال باشد، (مانند شمال ایران) بهترین منطقه برای ساخت استخر پرورش ماهی هستند. البته این مطلب به معنی آن نیست که در شرایط گرم و خشک نمی توان این نوع استخر ها را تولید کرد. استخر ها را می توان در تمام شرایط آب و هوایی ساخت و نگهداری کرد و ماهی را در آن پرورش داد.

بیشتر بدانید: کدام یک از صادرات ماهی را هر ایرانی می تواند انجام دهد و کسب درآمد کند؟

آیا جابجایی استخر پرورش ماهی امکان پذیر است؟

استخر هایی که به شکل بتنی ساخته شده اند برای جا به جایی به مناطق دیگر بسیار دشوار و هزینه بر خواهد بود اما امروزه استخرهای نسل جدید تولید می شوند که علاوه بر کم هزینه بودن ساخت آن ، جا به جایی و حمل و نقل نیز بسیار آسان و مقرون به صرفه می باشد.

راهنمای خرید ماهی تازه

اگر در مناطقی زندگی می کنید که ماهی زنده بسیار کم است پیش نهاد می کنیم با کلیک بر روی لینک خرید ماهی تازه وارد این دسته شوید و ماهی مورد نظرتان را خریداری کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که ماهی تازه به تمام نقاط ایران ارسال می شود.

تصویر زیر نمونه ای از استخر قابل حمل را می بینید:

نحوه ی احداث استخر

نحوه ی احداث استخر

چگونگی ساخت استخر پرورش ماهی

اگر شما سرمایه و مکان دارید از استخر های بتنی استفاده کنید در صورتی که نیاز به جا به جایی استخر نداشته باشید.

اگر سرمایه زیاد و مکان مناسب ندارید از استخر های نسل جدید استفاده کنید.

اگر در مناطق گرم و خشک زندگی می کنید می توانید از سقف های خانه خود برای ایجاد استخر در ابعاد مشخص استفاده کنید. (با در نظر گرفتن پوشش یا سقف برای استخر برای گرم و تبخیر نشدن آب استخر)

پس از اينكه مكان مورد نظر جهت احداث كارگاه فراهم شد، بايد به انجام سه كار اساسي دراين زمينه پرداخت:

  • مشخص ساختن نوع سيستم پرورشي از لحاظ
  • تراكم(متراكم،نيمه متراكم،فوق تراكم).
  • مشخص كردن ظرفيت كارگاه براساس مقدار آب ورودي ونوع سيستم پرورشي.
  • طراحي وبرنامه ريزي كارگاه پرورشي و تاسيسات جنبي آن با توجه به موارد ياد شده وسرمايه.

از آنجا كه انتخاب هر يك از سيستم های پرورشی و مقدار ظرفيت كارگاه به شكل و نوع استخرهای پرورشی بستگی چندانی ندارند، لذا چگونگی طراحی وساخت يكی از اين استخرها در پی می آيد.

استخرهای پرورشی ماهيان گرم آبی معمولا مستطيلی شكل بوده و مساحتی برابر نيم تا پنج هكتار را دربر مي گيرند، اما مناسب ترين اندازه براي ساخت اين نوع استخر ها، استخرهاي يك هكتاري می باشد.

کنترل اين گونه از استخر ها راحت تر است و عمليات غذا دهی، كود دهی، سم پاشی، صيد، نمونه برداری، كنترل رشد ماهي ها در آن ساده تر صورت مي گيرد.

عمق اين استخرها در شرايط گرم و معتدل ۱/۵ تا ۲ متر در نظر گرفته می شود و دارای شيب طولي۱:۲۰۰ هستند. ضمن اينكه يك شيب عرضی از ديوار تا وسط استخر نيز دارند. ديواره استخرها مقطعی ذوذنقه ای شكل دارد واز آن جا كه فشار آب را تحمل ميكند ، ساخت آن از اهميت بالايی برخوردار است.

روش كار:

همان طور كه ميدانيم پرورش ماهيان گرم آبی همانند عمليا ت كشاورزی نياز به بستر حاصل خيز دارد. برای ساخت ديواره های استخر، در ابتدای کار محل ساخت ديواره های استخر را به عمق يك متر گودبرداری مي كنند، سپس كانال به وجود آمده را توسط سنگ و چوب پر کرده تا ديوارها از پی محكمی برخوردار شوند. سپس روی كانال خاك می ريزند و آن را مي كوبند.

اين عمليات بايد با حوصله صورت گيرد. برای اين كار ابتدا به ميزان ۲۰ سانتی متر خاك ريزی می شود و بعد ازآب پاشی روی خاك ديوار، آن را مي كوبند.

خاك مورد نياز برای ساخت ديواره نيز از كف استخر تأمين مي شود. اين عمل آن قدر تكرار خواهد شد تا ساخت ديواره استخر با شيب ۵/۱ :۱ به اتمام برسد.

مرحله بعدی در ساخت استخر كه بسيار حائز اهميت است، طراحی و ساخت ورودی و خروجی استخر است. برای ساخت دريچه ورودی آب معمولا از يك لوله فلزی يا بتونی با قطر مناسب در بالای ديواره استخر استفاده می شود كه اين لوله يك شير فلكه دارد.

در زير محل ورود آب از لوله به استخر نيز يك جعبه ثابت با كف توری قرار دارد كه از ورود ماهيان هرز، جانوران مضر مو جود در آب، آشغال و اجسام درشت جلو گيری مي كند.

دريچه ي خروجي استخر (مانك) از جنس بتن (بتن مسلح يا همراه آجر) است كه كف و سه ديواره دارد وبرای محكم شدن و ثابت شدن در ديواره استخر زوايدی در پهلوهايش دارد.

ديواره های عمودی مانك كه ديواره استخر را قطع مي كنند، سه رديف شيار دارند. اين شيارها روبه روی يكديگر واقع شده و هر يك كاربردی مخصوص به خود را دارند.

شيار اول به سمت استخر بوده و شامل يك صفحه توری با قاب فلزی يا چوبی می باشد كه از خروج ماهيان موجود دراستخر جلو گيری مي كند، با چند تخته چوبی به اندازه دوشيار.

در شيار دوم و سوم شاندورهای چوبی قرار دارند كه معمولا فضای بين آنها توسط پهن پر شده است و از نفوذ آب به خارج از استخر جلو گيری مي كند. اگر بخواهيم آب از كف استخر تخليه شود، توری را در پايين شيار اول قرار مي دهيم وتخته ها را روی آن مي گذاريم و اگر بخواهيم آب از سطح تخليه شود، قاب توری را برروی تخته های شيار اول قرار مي دهيم، بطوری كه اگر سطح آب استخر بالا بيايد از اين شاندورها سر ريز مي شود ودر طرف ديگر آنها می ريزد(جلوي ديواره سوم مانك كه موازی با ديواره استخر است).

ديواره سوم مانك لوله ای در بخش پايينی خود دارد كه آب سرريز شده از اين محل را به خارج از استخر هدايت مي كند. نكته قابل توجه اين كه ساخت اين سازه بايد با دقت كافی و تجهیزات مناسب صورت گيرد تا از استحكام لازم برخوردار باشد.

از آنجا كه همواره بين منبع آبی مورد نظر واستخرهای پرورشی فاصله ای وجود دارد وآب مورد نظر بايد به طريقی از منبع آبی به استخرها انتقال يابد، به اين منظور كانال های انتقال آب احداث مي شود.

اين كانال ها معمولا از جنس بتن بوده و مقطعي ذوذنقه ای دارند. ساخت اين كانال ها از هدر رفتن آب وآلوگي آن جلوگيری می كند و به منظور آبرسانی و زهكشی مي تواند مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه ی احداث استخر

استخرهاي احداثي مورد استفاده براي كپور ماهيان چينی خود شامل دو دسته اند:

استخرهای بچه ماهي كه معمولا ابعادي بين ۱۰۰ تا ۲۰۰۰ متر مربع دارند كه برای پرورش نوزادها و بچه ماهيان يك ماهه تا انگشت قد مورد استفاده قرار مي گيرند.

استخرهای پرورشی كه عمده ترين استخرها هستند و برای پرورش ماهيان انگشت قد تا بازاری مورد استفاده قرار مي گيرند و ابعاد مطلوب آنها يك هكتار است.

نحوه ی احداث استخر

نحوه ی احداث استخر

آماده سازي استخرهای پرورشي قبل از ماهي دار كردن :

به طور كلي استخرهای پرورشی برای بار اول يا چندم مورد استفاده قرار مي گيرند كه آماده سازی استخرهای چند بار مصرف شامل مراحل بيشتری است كه شرح آن در پی می آيد.

برای آماده سازی اين دسته از استخرها ابتدا آنها را خشك می كنيم ، سپس گياهان موجود درآنها راخشك کرده و مي سوزانيم.

پس از آن برای ضد عفونی كردن استخر به ازای هر هكتار ۷۵۰ كيلو گرم آهك پودر شده روی سطح خاك بستر وديواره ها مي پاشيم. سپس خاك را تا عمق ۱۵ سانتی متری شخم می زنيم و بعد از آن عمليات ديسك زنی صورت مي گيرد.

كليه كانال ها ودريچه های ورودی وخروجی استخرها را هم كنترل و در صورت نقص آنها را تعمير مي كنيم.

از اين مرحله به بعد، برای هر دو گروه استخرها بايد مواردی را كه در پی می آيد به مورد اجرا گذاشت:

عمليات آبگيری استخرها ۱۵ تا ۲۰ روز قبل از ماهی دار كردن آنها صورت ميی گيرد. نحوه كار به اين صورت است كه قبل از آبگيری ۱۲۵۰ كيلوگرم كود گاوی، ۲۰كيلوگرم كود فسفاته و۸۰ كيلوگرم كود ازته به ازای هر هكتار در سطح استخر پاشيده شده، سپس استخرها را تا نيمه از آب پر می كنيم.

بعد از گذشت يك هفته ۲۵۰۰ كيلوگرم كود گاوی، ۲۰كيلوگرم كود فسفاته و۸۰ كيلوگرم كود ازته به آب اضافه واستخرها را كاملا آبگيری مي كنيم.

بعد از گذشت زمان ياد شده مي توان نسبت به ماهی دار كردن استخرها اقدام كرد. علت اين كه ۱۵ تا ۲۰ روز بعداز آبگيری استخرها به آن ماهی اضافه می شود اين است كه آب و بستر استخرها در اين مدت فرصت پيدا می كنند تا از زی شناوران (گياهي وجانوري) و موجودات كفزی کاملا غنی شود و اين موجودات مورد تغذيه بچه ماهيان قرار گيرند تا با گرسنگی مواجه نشوند.

استخر پرورش ماهی

کاربرد های استخر پرورش ماهی

استخر های پرورش ماهی از نظرکاربری به دو دسته زیر تقسیم می شود:

1-استخر های پرورش ماهی اختصاصی

این استخر ها به شکل اختصاصی جهت تولید و تکثیر ابزیان کاربرد دارند و معمولا آب خروجی از سیستم با عمل تصفیه مجددا وارد سیستم می شود و در اشکال مختلف از نظر هندسی ساخته می شوند.

2-استخر های دو منظوره کشاورزی و پرورش ماهی

این استخر ها و حوضچه ها صرفا و به تنهایی جهت پرورش ماهی ساخته نمی شوند و در موارد زیادی استخر کشاورزی نیز احداث می شود و در سال های بعد از ساخت کشاورزان جهت پرورش ماهی اقدام می کنند.

در این استخر ها اب خروجی از سیستم پرورش ابزی وارد بخش کشاورزی می شود و بصورت غنی شده با کود طبیعی به سطح زیر کشت تزریق می شود که موجب افزایش حجم تولید و افزایش کیفیت انها می شود.

تاثیر آبیاری با این اب خروجی در کاشت صیفی جات به سرعت در تولید و کیفیت محصولات دیده می شود.

انواع استخر پرورش ماهی با توجه به شکل آنها:

  • استخر های بتنی مسلح
  • استخر پیش ساخته
  • استخر های کشاورزی ژئوممبرانی
  • استخر خاکی
  • استخر بلوکه چینی

مزایای استخر های پیش ساخته و ویژگی ها:

  • کاهش چشمگیر هزینه های ساخت استخر
  • سرعت بالای نصب و قابل جابجایی مکان استخر
  • نفوذ ناپذیری صددرصد با لایه داخلی ژئوممبران
  • تراکم بالای ماهی در استخر پیش ساخته
  • وجود ابعاد مختلف با توجه به نیاز
  • قابل استفاده در کنار گلخانه ها جهت تامین نیاز ابی از خروجی سیستم پرورشی
  • امکان جایگذاری در ارتفاع و همچنین مدفون سازی
  • ضمانت 10 ساله

استخر کشاورزی و ذخیره اب به عنوان استخر پرورش ماهی

این استخر ها به عنوان یک سیستم پرورشی تخصصی شناخته نمی شوند اما  می توان با  استفاده از سیستم پرورش ماهی در این استخر ها نهایت استفاده از آن را داشته باشیم. همچنین این روش کمک بسیار خوبی برای خاک های سطح زیر کشت کشاورزی و باغبانی است.

روش تولید و پرورش ماهی در استخر ذخیره اب کشاورزی

گام اول – احداث استخر ذخیره اب

احداث استخر کشاورزی می تواند به روش عایق سازی ژئوممبرانی و یا سازه بتنی اجرا شود که البته در سال های اخیر روش بتنی مقرون به صرفه نبوده و ژئوممبران ها جایگاه ویژه ای پیدا کرده اند.

گام دوم – ورودی و خروجی اب استخر

جریان ورودی استخر کشاورزی باید از الودگی ایمن باشد و قبل از ورود به استخر اصلی از حوضچه ارامش عبور کند تا الودگی ها جداشده و وارد استخر نشود و حتی در صورت نیاز در مسیر ورود از سیستم های تصفیه اب استفاده شود.

خروجی استخر می تواند در کف و یا از بالا و توسط لوله دستگاه پمپاژ باشد که البته وجود توری های مخصوص در قسمت های ورودی و خروجی ضروری است چرا که باید از خارج شدن ماهی ها از استخر جلوگیری کرد.

گام سوم – هوادهی و تامین اکسیژن

در مکان هایی که آب استخر از طریق چاه های حفر شده تامین می شود و آب های زیرزمینی به طور مستقیم با خروج از لوله چاه به سمت استخر هدایت می شوند ماهیان و آبزیان دچار مشکلات فراوان می شوند.

دلیل این امر واکنش آب خروجی چاه با کربن دی اکسید و ازت به شکل فوق اشباع بوده و اب موجود بسیار بی کیفیت و کم اکسیژن می شود.

راهکار های موجود شامل موارد زیر است:

  • قرار دادن پمپ های هوادهی و اکسیژن رسانی در آب استخر
  • گذاشتن آب فشان ها و سیستم های پخش اب در هوا
  • ایجاد سازه های برج هوادهی با توجه به نیاز اب استخر که باید قبل از ورود اب به استخر از این برج ها گذر کند.

گام چهارم – خرید و حمل بچه ماهی به استخر

پس از انجام ضروریت های استخر پرورش ماهی در استخر کشاورزی به خرید بچه ماهی مورد نیاز می رسیم.

خرید ماهی نیز بسیار حساس و حائز اهمیت است و به طور قطع باید از مکان های مورد اطمینان و با سابقه خریداری شود.

حمل بچه ماهی از محل خرید تا استخر کشاورزی بسیار تخصصی و حائز اهمیت بوده و باید توسط وسایل نقلیه مخصوص حمل ماهی که دارای کپسول های اکسیژن هستند انتقال پیدا کنند.

پس از رسیدن تانکر حمل ماهی باید عمل آداپتاسیون انجام گیرد تا بتوانید ماهی را به استخر  وارد کنید.

آداپتاسیون به هماهنگ سازی شرایط آبی تانکر و استخر گفته می شود که باید به ارامی اب استخر را به اب تانکر اضافه کرد و پس از گذشت مدت کافی از طریق لوله های مخصوص ماهی ها وارد استخر ذخیره اب شوند.

گام پنجم – تغذیه و پروار سازی

پس از انتقال ماهی ها به استخر باید بلافاصله دوره غذایی ماهیان شروع شود. با توجه به نوع ماهی موجود می توان از غذاهای اماده پرورش ماهی خریداری شده و یا با تولید غذای دست ساز به پروار سازی ماهیان پرداخت.

تعداد نوبت های غذادهی به ماهیان با توجه به سن و وزن ماهی تعیین می شود و می تواند از 3 مرتبه تا 5 مرتبه در روز انجام شود که بیشترین نوبت غذادهی مرتبط به بچه ماهی ها می باشد و در روزهای اخر پروارسازی نیز مصرف بالایی دارند.

گام ششم – برداشت ماهی و فروش

به طور معمول در ایران برای کسانی که قصد پرورش ماهی در استخر کشاورزی دارند و از حجم بسیار بالایی برخوردار نیستند  همان فروشنده ی بچه ماهی در زمان برداشت ماهی و پس از دوره پرواری برای برداشت از استخر اقدام کرده و از کشاورزی خریداری می کنند.

برای جمع اوری ماهی های استخر کشاورزی از نوعی تور مخصوص برداشت استفاده می شود که باید از پایین به سطح کف استخر برسد تا ماهی ها از تور خارج نشوند و با کشیدن تور به گوشه ماهی هارا برداشت کنید.

پس از برداشت ماهی ها بلافاصله باید با اب شسته تا الودگی های پوستی آن ها تمیز و سپس در مخلوط یخ گذاشته شود تا ماهی منجمد و منقبض شده و کیفیت گوشت آن کاهش نیابد و سپس با ماشین های یخچالی مخصوص به بازار ماهی وارد شود.

نحوه ی احداث استخر

استخر های پیش ساخته و نحوه اجرای آن:

در ساخت این استخرها از ورق های گالوانیزه ضد زنگ به عنوان پوشش خارجی و از لایه های ژئوممبران به عنوان پوشش داخلی این استخر ها استفاده می شود.

این استخرهای پیش ساخته به شکل دوار با قطرهای 6متر،8 متر و 10متر ساخته می شود و قبل از نصب باید مراحل زیر سازی به شکل زیر طی شود:

  • جانمایی و گچ ریزی
  • جایگذاری لوله پلی اتیلن و دورچینی بلوک(40سانتی و توپر)
  • شیب بندی با خاک و تراز کردن رینگ بلوک دور و پرس کردن خاک و غلطک زنی
  • اماده سازی زیر سازی شیب بندی شده برای سیمانکاری
  • کروم بندی شیب استخر
  • اتمام کروم بندی و کنترل شیب و تراز بودن
  • سیمانکاری و شیب دهی نقاط کروم بندی شده
  • کنترل نقاط سیمانکاری و تراز زیر سازی
  • خشک کردن زیر سازی و کنترل کیفیت و مقاومت زیرسازی

نحوه ی احداث استخر

انواع ماهی پرورشی در ایران

ماهی گرمابی

ماهی سردابی

ماهیانی که در اب های شیرین و دمای اب بین 15 تا 35 درجه تغذیه کرده و رشد می یابند و مناسب پرورش در استخر های خاکی و پرورش ماهی

1-کپور معمولی

نوعی از کپور ماهیان که رنگ بدن انها در دو طرف زرد طلایی و پشت تیره تر است و بدنی تقریبا پهن داشته و کفزی و همه چیز خوار است.

2-کپور علفخوار یا آمور

بدنی کشیده، پهن و پوزه ی گرد دارد و رنگی فلسهای سبز رنگ است و در پشت تیره و شکم سفید متمایل به حاکستری دارد.
این نوع ماهی بسیار مناسب استخر های کشاورزی است و از نظر هزینه های تغذیه ای بسیار به صرفه است. همچنین 50 درصد از گیاهان خورده شده را به صورت نیمه هضمی دفع میکند و ان نیز خود مورد تغذیه کپور قرار میگیرد.

3- کپور نقره ای

4-کپور سرگنده یا بیگ هد

این ماهیان مناسب مناطق گرمسیر و معتدل است و در ایران بسیار رونق دارد اما باید توجه داشت جهت سود آوری مناسب و بازده بالا باید از کارشناسان شیلات کمک گرفت.

ماهیان سردابی

ماهیانی که در آب های سرد پرورش بهتری دارند و مناسب مناطق سردسیر است.

ماهی قزل آلا:

دمای مناسب پرورش ماهی قزل الا 12-18 درجه است و این ماهی از پرفروش ترین و پرمصرف ترین گونه های پرورشی است. ماهی های قزل الا نیاز به اکسیژن بیشتری نسبت به دیگر ماهی ها بخصوص ماهیان گرمابی دارد و همچنین تغذیه و خوراک این ماهیان متفاوت است و مانند ماهی های کپور همه چیز خوار نیستند.

نحوه ی احداث استخر

امور فنی پرورش آبزیان

زیست سنجی:

برای اینکه پرورش ماهی توجیه اقتصادی داشته باشد لازم است پرورش دهندگان یک سری از اصول ها را رعایت کنند از جمله تغذیه و غذادهی صحیح چرا که تهیه غذای مناسب و با کیفیت  بیشترین هزینه پرورش را به خود اختصاص می دهد.

انجام زیست سنجی بهتر است هر 15 روز یک بار انجام شود تا برنامه غذادهی و پرورش به روز شود. برای این عمل باید ابتدا چند نمونه از ماهیان را از نقاط مختلف استخر یا اکواریوم صید نمود.

سپس مقادیر وزن و طول کل ماهیان به دقت اندازه گیری و ثبت نام شود.بررسی ظاهریی ماهیان نیز از الزامات انجام زیست سنجی است. با توجه به اطلاعات درج شده می توان میزان غذای مصرفی ماهیان را در طول شبانه روز تغییر داد.

در زیست سنجی باید به نکات اساسی زیر توجه داشت:

  • معده ماهی خالی باشد.
  • هوا خنک باشد.
  • نیروی کار شاداب در دسترس باشد.

نحوه ی احداث استخر

شاخص های کیفی اب در پرورش ماهی ها

شاخص های مورد بررسی شامل اسیدیته، قلیایی، امونیاک، دی اکسید کربن، کلر، اکسیژن محلول، فلزات سنگین، متان، نیترات و درجه حرارت، شوری و کدورت میشود.

اسیدیته و قلیایی

در آب های شیرین ph دارای تغییرات و نوسانات شدیدی است زیرا نمک های محلول در ابهای شیرین در مقایسه با اب دریا بسیار ناچیز است.در صورت اسیدی بودن اب استخر از کربنات کلسیم برای خنثی کردن ان استفاده می کنیم.

در ph پایین بیماری اسیدوز و خراشیدگی و خوردگی در ابشش ها بوجود می اید و در ph بالا نیز حالت آلکالوز رخ میدهد که اثرات منفی فیزیولوژیک بجا می گذارد.

امونیاک

غلظت پایین ان مشکلی ایجاد نمیکند. منبع اصلی تولید امونیاک در استخر ها سوخت و ساز ماهی هاست. بنابراین اهمیت تعویض اب در استخر ها افزایش می یابد.

لازم به ذکر است امونیاک را می توان با واکنش یونی و با کمک زئولیت از اب حذف کرد.

دی اکسید کربن

در استخرها و کانالهای بتنی دراز، منبع تولید دی اکسیدکربن ناشی از سوخت وساز ماهی ها است که به طورمداوم توسط گیاهان آبزی و یا تعویض آب از استخر خارج و حذف میگردد.

دی اکسید کربن از حلالیت بالایی در آب برخوردار است، در آب به حالت محلول درمیآید و واکنش نشان داده و مخلوطی از دی اکسیدکربن، اسید کربنیک و یونهای غیرسمی بی کربنات و کربنات را به وجود می آورند.

مقدار نسبی دی اکسید کربن موجود در آب به هر یک از اشكال فوق از طریق pH آب تعیین میگردد. اثرات زیان آور دی اکسید کربن برای ماهیان سردابی در غلظت های بالاتر از 20 میلی گرم در لیتر آغاز می گردد. برای ماهیان آزاد باید کمتر از 20ـ10 میلیگرم در لیتر باشد.

اکسیژن محلول

فراهم نمودن اکسیژن محلول در پرورش ماهی ضروری میباشد. اکسیژن از طریق انتشار غیرفعال از هوا وارد آب میشود. مقدار اکسیژن محلول در آب ثابت نیست چون عوامل مختلفی از قبیل درجه حرارت آب، اختلاف ارتفاع، فشار جو، غلظت نمک و مصرف کنندگان اکسیژن در استخر که شامل باکتریها، زئوپلانکتونها و گیاهان آبزی میباشد، به طور دائم تغییر میکند.

درجه حرارت

ماهی ها چون خونسرد هستند در یک محدوده حرارتی قادر به رشد میباشند. درجه حرارت های خارج از این محدوده و یا تغییرات سریع درجه حرارت در داخل این محدوده، شرایط محیطی کشنده یا استرس زا را برای ماهی ها ایجاد می کند.

حداکثر و حداقل درجه حرارتی که ماهی ها قادر به تحمل آن میباشند نیز به صورت ژنتیکی تعیین میشود، اگر چه عوامل جنبی دیگری مانند طول مدت زمان لازم برای سازگاری ماهی، میزان اکسیژن و نوع یونهای محلول در آب نیز در این میان مؤثرند.

مقادیر تقریبی حداکثر و حداقل درجه حرارت برای ماهی قزل آلای رنگین کمان در محدوده 26ـ0 درجه، برای کپور 30ـ0 درجه و گونه های تیلاپیا 38ـ10 درجه سانتیگراد متفاوت می باشد.

در صورتی که اختلاف درجه حرارت بیشتر از 10 درجه سانتیگراد باشد، باید به ماهی اجازه داد تا در طی یک دوره زمانی 2 ساعته یا بیشتر، با آب گرمتر یا سردتر سازش یابد. بهترین محدوده درجه حرارت در پرورش قزآلا بین 12 تا 16 درجه سانتیگراد است که هر چه درجه حرارت افزایش یابد، ماهی رشد سریعتری خواهد داشت.

به طور مثال درجه حرارت 13 درجه سانتیگراد نسبت به 12 درجه سانتیگراد بهتر است. در آب هایی که دمایی کمتر از 12 درجه سانتیگراد دارند میتوان در آن ماهی قزل آلا پرورش دارد ولی دوره بهره برداری طولانی تر می شود.

نکات کلیدی پرورش ماهی

در استخر های پرورش ماهی کیفیت آب موجود بسیار حائز اهمیت است و هرگونه آلودگی موجود در آب ورودی استخر میتواند صدمات و بیماری های گوناگونی به ماهی های استخر انتقال داده و موجب عفونی شدن ابزی و همچنین از بین رفتن گله ماهی ها شود خسارت مالی فراوانی وارد کند.

آب ورودی و موجود در استخر پرورش ابزیان نیازمند اکسیژن کافی جهت مصرف ابزیان دارد که کمبود آن موجب تلف شدن و افزایش طول دوره پرواری میشود و زیاد بودن آن موجب کاهش این دوره و افزایش سرعت پروار شدن و بهره وری می شود.

دمای آب استخر یکی از اصلی ترین نکات پرورش ابزیان است که تغذیه، رشد و سلامتی انها به طور عمده به ان وابسته است. با توجه به نوع آبزیان دمای مورد نیاز انها متفاوت است که در بخش انواع ابزیان پرورشی به ان می پردازیم.

تغذیه : آبزیان پرورشی نیازمند تغذیه مناسب و کافی جهت رشد و پروار شدن به موقع و جلوگیری از ایجاد مشکل هستند. در پرورش ابزیان و بخصوص ماهی ها حجم و دفعات روزانه تغذیه با توجه به سن و اندازه ماهیان تعیین میشود و بطور عمومی در پرورش ماهی نوزاد تا 5 بار در روز و برای ماه های منتهی به پرواری روزی 3 بار غذا  داده می شوند.

4.7/5 - (17 votes)

6 thoughts on “چگونگی احداث استخر ماهی و انواع آن

  1. امراله مهماندوست says:

    ۱- مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از95% از آبی است که دربارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود آرزوی اینجانب از کودکی این بوده است تا جلو مقدار … متر مکعب آبی را که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه دربخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود را در محلی به نام تنگه بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را با احداث بندی (سدی) خاکی بگیرم اینجانب از اینکه مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود سهم خلیجی می شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند ناراضی هستم اینجانب حتی راضی نیستم تا سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود سهم خلیجی شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند اینجانب در نظر دارم با تغییر مسیر سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از 95% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود را سهم دریاچه فصلی در شهر خنج ازشهرستان خنج استان فارس نمایم. بعد از آن روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را می توان به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
    ۲- آرزوی اینجانب از تاریخ 1370/12/22 تا تاریخ 1376/07/30 که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام یا از تاریخ 1376/08/01 تا تاریخ 1388/12/12 که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز بوده ام یا از تاریخ 1388/12/13 تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و قاضلاب شهری کلان شهر شیراز هستم یا درآینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور(شهرهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج) بوده است آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده است چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری دراطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
    امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت بر او باد.
    دو نوع زمین خوار در کشور ایران وجود دارد ۱- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به کارکنان (الف – اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان … ب – اداره اجازه برداشت آب از زیر زمین در شهرستان … پ – اداره واگذاری زمین برای توسعه کشاورزی در شهرستان … ت – اداره ثبت اسناد املاک در شهرستان … بپردازد یا بپردازند ۲- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به الف – اداره شهرسازی شهرستان … ب – اداره روستا سازی شهرستان … پ – اداره ثبت اسناد املاک شهرستان …بپردازد یا بپردازند این شخص یا اشخاص از طرف مراجع مربوطه به عنوان زمین خوار به اداره دادگستری شهرستان … معرفی می شوند تا درس عبرتی شوند برای ملت بزرگ ایران

  2. اسماعیل says:

    ی سوال
    با مثلا یک اینچ اب که یک سره در جریانه میشه استخر ماهی زد و جواب میده یا نه حدودا چقد باید مساحت استخر باشه

  3. کیوان says:

    مرسی از اطلاعات مفیدتون

    1. ساجده لسانی says:

      خوشحالیم که مورد استفاده شما بوده دوست عزیز

  4. aqil says:

    ممنون عالی بود معلومات شما

  5. مهرداد says:

    سلام من یک استخر ۵×۴با ارتفاع ۲ متر برای باغ دارم.بهار و زمستان یکسره آب ۴ اینج توش هست ولی تابستان آب کم میشه و فشارش کمتره شاید یک اینج آیا میتونم توش پرورش ماهی بدم؟چندتا ماهی تو این حجم جواب میده

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.