متن دلخواه شما اینجا ...

اضطراب ناشی از چیست و راه های کنترل آن کدامند

اضطراب ناشی از چیست و راه های کنترل آن کدامند
فهرست

آنچه که درباره ی اضطراب باید بدانیم

می توان گفت که اضطراب بیشتر یک احساس سالم و عادی است. اما وقتی فرد مقدار نامتناسبی از اضطراب را حس کند، امکان دارد تبدیل به یک اختلال پزشکی شود.

اختلال های که اضطراب باعث بوجود آمدن آن می شود جزو یکی از خانواده های تشخیص سلامت روانی می باشد که نهایتا منجر به نگرانی های مداوم، ترس، دلهره و نگرانی می شود.

این اختلال ها باعث می شود فرآیند احساسات و رفتار را تغییر دهند همچنین منجر به علائم و نشانه های فیزیکی می شود . اضطراب خفیف امکان دارد مبهم و نا واضح باشد، در صورتی کهاضطراب شدید یاعث می شود زندگی روزمره فرد مختل شود .

حتما بخوانید: زندگی یگنواخت بر جسم و روح شما اثر می گذارد

اضطراب چیست؟

طی تحقیقات در انجمن روانشناسان آمریکا (APA) اضطراب به معنی : احساسی که بواسطه ی حالاتی از تنش، افکار نگران و تغییرات فیزیکی مانند فشار خون افزایش یافته مشخص می شود”.

این که بدانیم چه تفاوتی بین احساسات عادی اضطراب و اختلال اضطراب که نیاز به پزشک دارد ، می تواند به فرد در تشخیص و درمان وضعیت کمک کند.

اضطراب تا کجا باعث میشد تا فرد نیاز به درمان داشته باشد؟

درست است که اضطراب نهایتا منجر به پریشانی می شود ولی همیشه هم یک وضعیت پزشکی برای شخصی که اضطراب دارد وجود ندارد ، این جمله به این معنی است که وقتی یک فرد با محرک های با پتانسیل آسیب زدن و یا محرک های نگران کننده مواجه می شود، مضطرب می شود و این حس اضطراب نه تنها عادی می باشد بلکه برای بقا فرد نیز لازم است این اتقاق از زمان انسان های اولیه نیز وجود داشته است.

یعنی وقتی که انسان احساس خطر می کند و یا وقتی که احساس فرد از آمدن خطر زنگ های هشدار را در بدن به صدا در می آورد ضربان قلب افزایش یافته و فرد عرق می کند، و سپس احساسات فزاینده به محیط اطراف خود را نشان می دهد و از محل فرار می کند یعنی احساس خطر باعث می شود تا ترشح آدرنالین در فرد زیاد شود و یک پیام دهنده  شیمیایی و یک هورمون، در مغز فعال شود، و نهایتا منجر به عکس العمل فرار می شود تا جایی که شخص در مواجهه ی فیزیکی یا گریز از هر خطر ممکنی برای سلامت ماندن خودش را آماده کند.

اضطراب در هر دوره میتواند ناشی از علت های مختلفی باشد امروزه افراد از دیدن حیوانات بزرگ و اتفاقات قریب الوقوع کمتر از انسانهای اولیه مضطرب شده و پا به فرار میگذارند اضطراب انسانها امروزه حول کار، پول، زندگی خانوادگی، سلامتی، و دیگر مسائل مهم است که نیازمند توجه فرد بدون نیاز به عکس العمل “مبارزه – گریز” می باشد.

یک نمونه از پاسخ مبارزه -گریز حس نگرانی قبل از یک واقعه مهم در زندگی یا در طول وضعیت های مشکل می باشد و می تواند برای بقا نیز ضروری باشد به عنوان مثال اضطراب از تصادف با خودرو حین عبور از خیابان، میتواند ، به این معنی باشد که فرد بلافاصله برای دوری از خطر، به هر دو جهت در خیابان نگاه خواهد کرد.

مقالات مرتبط : با این روش ها به راحتی  بر استرس خود غلبه کنید

اختلالات اضطراب

دوره یا شدت احساس اضطراب گاهی می تواند بیش از مقادیر محرک یا استرس گر اولیه باشد و باعث شود که علائم فیزیکی مانند فشار خون افزایش یابد و یا حالت تهوع، پدیدار شود .

این پاسخ ها باعث خارج شدن فرد از حالت اضطراب و تبدیل اضطراب به اختلال اضطراب می شود . انجمن روانشناسان آمریکا، فرد دارای اختلال اضطراب را اینگونه تعریف می کند : داشتن افکار یا نگرانی های مکرر و ناخودآگاه. زمانی که اضطراب به مرحله ی اختلال می رسد، ممکن است در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند.

اضطراب و درمان آن

روش های درمانی روانشناسی سلامت

درمان روان شناختی قطعی یا در صورت مزمن بودن نوع بیماری، درمان حمایتی نیز از حوزه های دیگر روان شناسی سلامت است. در اکثر موارد بیماری های جسمی، جدا از سهمی که روان در رابطه علت و معلولی دارد، به شدت تحت تاثیر روان قرار دارند.

برای مثال آسم بیماری جسمی است که مشخصا در شرایط استرس و اضطراب بالا، علائم طاقت فرسای به شدت بیشتری دارد. همچنین فشارخون نیز مثالی دیگر از تاثیرات مستقیم روان و جسم بر یکدیگر هست.

از این رو در موارد بیماری های جسمی، درمان کمکی در کنار درمان طبی، از حوزه های دیگر گرایش تخصصی روان شناسی سلامت است.

سازگاری بهینه با بیماری های مزمن جسمی نیز از موارد دیگری است که در افراد مبتلا به بیماری های صعب العلاجی همچون سرطان یا فلج غیرقابل برگشت نخاعی قابل انجام بوده تا از میزان درد و رنج فرد کاسته و به واسطه ارتقاء توانمندی های موجود، مشکلات فرد را به حداقل رساند.

از آنجا که بسیاری از ساختارهای جامعه در حال تغییر است، همه‌ی ما بیشتر از قبل مضطرب هستیم. در حقیقت تمامی داده‌ها نشان می‌دهد که ما امروزه بیشتر از هر زمان دیگری به استرس دچاریم.

دغدغه‌های زندگی مدرن خیلی زیاد است: انتخاب‌های گسترده، مسئولیت‌های گوناگون، مدیریت زندگی دیجیتال، مدیریت زندگی واقعی، یک (یا دو) شغل، فرزندان، برنامه‌های تلویزیونی و … .

استرس یکی از عواملی است که بر بدن ما تأثیر مخرب‌ دارد، به‌خصوص استرس شدید که کوتاه اما دائمی است. وقتی دائما استرس داریم تمام بدن‌مان به شکل‌های مختلف تحت تأثیر قرار می‌گیرد و عملکرد درستی نخواهد داشت.

تعادل هورمون‌ها به‌هم می‌ریزد، فرایندهای عصبی دچار اختلال می‌شود و در نتیجه آشفته، عصبی و ناراحت می‌شویم و در نهایت همه‌ی این عوامل باعث می‌شود انتخاب‌های نادرستی داشته باشیم.

از آنجا که بسیاری از ساختارهای جامعه در حال تغییر است، همه‌ی ما بیشتر از قبل مضطرب هستیم. در حقیقت تمامی داده‌ها نشان می‌دهد که ما امروزه بیشتر از هر زمان دیگری به استرس دچاریم.

دغدغه‌های زندگی مدرن خیلی زیاد است: انتخاب‌های گسترده، مسئولیت‌های گوناگون، مدیریت زندگی دیجیتال، مدیریت زندگی واقعی، یک (یا دو) شغل، فرزندان، برنامه‌های تلویزیونی و … .

کارهای کم‌اهمیت را حذف کنید

حذف کردن کارها و مسائل کم ‌اهمیت و ناچیز به‌اندازه‌ی برنامه‌ریزی روزانه اهمیت دارد. این مرحله معمولا سخت‌تر از مراحل دیگر است. مثلا شما عادت دارید تمامی مطالب یک مجله را مطالعه کنید. این کار شاید فوایدی هم داشته باشد اما خواندن همه‌ی مطالب آن، وقت شما را می‌گیرد و باعث می‌شود برای انجام کارهای دیگر زمان کافی نداشته باشید و بیشتر دچار استرس شوید.

خیلی مهم است که برای فعالیت‌های مورد علاقه‌تان وقت بگذارید اما به‌اندازه. عوامل استرس‌زای دیگری نیز وجود دارد که ما کنترل کمتری روی آنها داریم، مانند شغل، خانواده و غیره. کنترل کردن مواردی که امکان نظارت بر آنها وجود دارد اعتماد به نفس‌ مان را افزایش می‌دهد و همچنین سبب می‌شود که در مواجهه با عوامل استرس‌زای بزرگ‌تر که به ناچار با آنها روبه‌رو هستیم، سازگاری بیشتری داشته باشیم

زمانی را به خودتان اختصاص دهید

در هفته حداقل یک روز را به خودتان اختصاص بدهید. اگر ازدواج کرده‌‌اید و صاحب فرزند هستید می‌توانید به‌جای یک روز، حداقل چند ساعت در هفته را برای خودتان کنار بگذارید (گرچه در چنین شرایطی بیش از هرکسی به آن نیاز دارید). اگر چنین کارهای کوچکی را به‌صورت منسجم انجام ندهیم، حباب‌های استرس سرانجام می‌ترکد و نتایج آن قطعا مطلوب نخواهد بود.

اگر هم نتوانستید چنین راهکاری را در زندگی خود پیاده کنید، حتما لحظاتی را در مکانی خلوت و بی‌سر‌و‌صدا سپری کنید. سروصدا باعث ایجاد استرس می‌شود، حتی اگر صدای حرف زدن دیگران باشد.

به همین دلیل است که به اختصاص زمانی برای تنهایی تأکید می‌شود؛ تمامی این استرس‌ها و صداهای پیوسته باعث می‌شود در نهایت استرس شدید بر شما غلبه کند. اما وقتی لحظاتی را در خلوت و تنهایی سپری می‌کنید، به حفظ سلامتی خود کمک می‌کنید.

به این محتوا امتیاز دهید.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.