متن دلخواه شما اینجا ...

در حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن باید تردید داشت !!

در حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن باید تردید داشت !!
فهرست

خرچنگ ها جانورانی دو زیست هستند. این جانور، طول عمری بسیار بالا دارد. نژاد عنکبوتی آن می توانند تا صد سال نیز عمر کند. اگر این حیوان به خوبی رژیم غذایی خود را رعایت کند و توسط دیگر حیوانات شکار نشود، بین پنجاه تا صد سال را عمر می کند. طول عمر بالای این حیوانات به دلیل سخت پوستی آن ها و هم چنین نوع زندگی و زیستگاهشان می باشد خرچنگ ها مانند ماهی ها از آب شش های خود برای جذب اکسیژن آب استفاده می کنند. در خارج از آب، خرچنگ ها بشقاب هایی به نام صفحات مفصلی دارند که می توانند با مهر و موم کردن آبشش ها، رطوبت را در آن ها حفظ کنند.

 خرچنگ دو زیست است

مدت زمانی که خرچنگ می تواند در خارج از آب تنفس کند به نوع خرچنگ بستگی دارد. برخی خرچنگ ها مانند خرچنگ نارگیل و خرچنگ زمینی، خاکی هستند و بدون آب به خوبی نفس می کشند، اگرچه هنوز هم نیاز به مرطوب نگه داشتن آبشش های خود دارند. این خرچنگ ها تا زمانی که آبشش مرطوب بماند می توانند زندگی خود را خارج از آب بگذرانند. اما خرچنگ های خاکی اگر در آب غوطه ور شوند، می میرند. خرچنگ های دیگر مانند خرچنگ های آبی در درجه اول آبزی هستند و برای دریافت اکسیژن از آب سازگار شده اند. با این حال، آن ها هم می توانند برای 1 تا 2 روز خارج از آب زنده بمانند.1خرچنگ سبز اروپا گونه ای است که برای مدت طولانی – حداقل یک هفته در خارج از آب زنده مانده است. این گونه ها از بین بردنی به نظر نمی رسند و این یک مشکل است زیرا آنها به بسیاری از مناطق ایالات متحده حمله کرده اند و برای مواد غذایی و جا با گونه های بومی در حال رقابت هستند.

خرچنگ

خرچنگ

 خرچنگ خطرناک نیست

خرچنگ ها وقتی احساس خطر کنند، ممکن است رفتار تهاجمی از خود نشان دهند و کاملاً خطرناک به نظر برسند. اما با اینکه نمی توان انکار کرد که خرچنگ ها زیباترین موجودات نیستند و برخی از آنها کاملاً ترسناک به نظر می رسند، خوشبختانه، حتی بزرگترین و ترسناک ترین خرچنگ نیز خطرناک نیست. ممکن است هنگام شنا کردن  نیشگونی از شما بگیرند اما معمولاً بی ضرر است. اگر دست به خرچنگ می زنید، استفاده از دستکش برای محافظت عاقلانه است.

خرچنگ تخمگذار است 

همانطور که در بالا گفته شد خرچنگ تخمگذار است و پس از جفتگیری خرچنگ ماده حدود 180،000 تخم را در داخل کیسه مخصوص زیر شکم خود حمل می کند. خرچنگ های بروملیاد یک بار در سال، در ماه های دسامبر و ژانویه تولید مثل می کنند و حدود 20 تا 100 تخم تولید می کنند. با تخمگذاری، لاروها در زیر بوته برگ به داخل آب رها می شوند. در اینجا، لاروها به سرعت – در حدود 2 هفته – به خرچنگ های کوچک خردسال تبدیل می شوند. خرچنگ های جوان پس از آن تا 3 ماه در قلمرو مادر باقی می مانند و مادر در طی این زمان از آنها مراقبت می کند و از آنها در برابر عنکبوت های درنده و لارو حشرات آبزی دفاع می کند و مسئولیت تغذیه آن ها را برعهده می گیرد.

خرچنگ

خرچنگ

در حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن باید تردید داشت !!

بحث حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن و همچنین سرو آنها در رستورانها از اهمیت بالایی برخوردار است ، به همین دلیل گفتگوهایی با کارشناسان و اساتید دانشگاه در حوزه علوم دریایی و اقیانوسی صورت گرفته تا متفاوت بودن میان لابستر یا شاه میگو ، میگو ، خرچنگ دراز آب شیرین و خرچنگ پهن روشن شود.

دکتر حسین عمادی ( استاد علوم شیلاتی دریا و اقیانوس شناسی دانشگاه ) :

از نظر فقه شیعه گفته شده که ماهی های فلس دار حلال است ، این مسئله از نظر علمی بسیار قابل توجه است ، چرا که ماهی های فاقد فلس می توانند از طریق آب مواد سمی را جذب کنند که این امر از نظر علمی همچنان قابل تامل است. همچنین افزود : که تا کنون تحقیقاتی در این زمینه انجام شده و به دلایلی که گفته می شود « فقط تحقیق روی ماهی های فلس دار قابل انجام است » متوقف شده است.

 

میگو (Shrimp)

حلال بودن لابستر

همچنین این استاد اقیانوس شناسی دانشگاه یادآوری کرد که سخت پوستان به طور مطلق فاقد پولک هستند. برای مقایسه بین لابستر(Lobster) و ماهی باید گفت که قشری که بدن میگو ، لابستر و خرچنگ دراز آب شیرین را پوشانده کاملا با ماهی فرق دارد و از یک پوشش کیتینی برخوردار است. به طور مطلق نمی توان عنوان کرد که میگو ، لابستر و خرچنگ دراز آب شیرین دارای فلس هستند.

لابستر (Lobster) یا شاه میگو

حلال بودن لابستر

همچنین وی یادآور شد که چندین سال قبل قرار بود فتاوایی برای حلال بودن این موجودات گرفته شود، مرکز تحقیقات شیلات در سال 1374 برای گرفتن حلیت اقدام به ارائه اسامی جدیدی برای این آبزیان کرد. آنها لابستر را به عنوان شاه میگوی دریایی با آب شور و خرچنگ دراز آب شیرین (Crayfish) را شاه میگوی آب شیرین نامگذاری کردند .

خرچنگ دراز آب شیرین (Crayfish)

 

دکتر عمادی تأکید کرد : هنگام طرح پرسش از فقها ، سوال باید صریح و روشن بیان شود ، به گونه ای که جای کوچکترین سوالی باقی نماند . استاد علوم شیلاتی دریا تصریح کرد : اگر میگو را حلال بدانیم از نظر علمی هیچ فرق عمده ای میان میگو و خرچنگ دراز آب شیرین وجود ندارد . اختلافات این دو از نقطه نظر جانورشناسی تقریبا مثل اختلافات بین گاو و بز است. از نظر رفتاری هم تقریبا به همان ترتیب است. فرق لابستر و میگو این است که لابستر از میگو بزرگتر ، طول عمر بیشتر و در مناطق صخره ای و اعماق دریا زندگی می کند ، اما میگو در مناطق کم عمق تر زندگی می کند.

خرچنگ پهن(Crab)

حلال بودن لابستر

 

وی در ادامه با اشاره به شرایط زیستی این آبزیان گفت: خرچنگ دراز آب شیرین نیز در آب شیرین زندگی می کند، اما میگو و لابستر در آب شور زندگی می کنند، اما یک سری از میگوها نیز در آب شیرین زندگی می کنند و دقیقا مثل میگوهای آب شور هستند. در این میان توجه به خرچنگ پهن (Crab) است که اصطلاحا به آن در فارسی خرچنگ گفته می شود و از نظر علما حرام اعلام شده است. از نظر جانورشناسی لابستر ، خرچنگ دراز آب شیرین و میگو از یک خانواده نیستند ، اما رده های آنها مشابه یکدیگرند . خرچنگ پهن در یک رده دیگر قرار دارد.

دکتر محمد رضا فاطمی ( استاد علوم بیولوژی دریایی واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ) :

شاه میگو و لابستر تفاوتی با هم ندارند . شاه میگو اسم فارسی است که برای لابستر انتخاب شده است که از خانواده سخت پوستان به حساب می آید . وی با اشاره به اینکه ماهی فلس دارد و فلس آن از جنس آن کیتین است که این کیتین از ماهی حفاظت می کند ، گفت:‌ آنچه روی بدن سخت پوستان قرار دارد هم از جنس همین کیتین است ، از این رو می توان از نظر زیست شناسی این قشر را پولک یکپارچه به حساب آورد.

حلال بودن لابستر

دکتر علیرضا ساری (استاد جانورشناسی دریای دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران ) :

لابستر در بازارهای جهانی از غذاهای و ارزشمند و لذیذ شمرده می شود و در زبان فارسی نام شاه میگو برای آنها گذاشته شده است . همچنین افزود : این شاه میگوها در کشور ما بیشتر در چابهار صید می شده است و اشکال دیگری از آنها هستند که در اعماق پایین تری از دریا زندگی می کنند و از نظر شکلی مسطح هستند و به آن مادر میگو گفته می شود. همچنین نوعی از خرچنگ که از آن با عنوان خرچنگ دراز آب شیرین یاد می شود که با عنوان شاه میگوی آب شیرین به فروش می رسد ، حوزه گونه های این آبزی مناطق شمالی کشور به خصوص تالاب انزلی، دریای خزر و رودخانه ارس است . این آبزی به طور کلی در محیطهای رودخانه ای زندگی می کن ، اما طی چند سال ایران اقدام به صادرات خرچنگ دراز آب شیرین یا شاه میگوی آب شیرین کرده است که البته به صورت محدودی وارد بازارهای داخلی شده است .

( حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن !! بخورین نوش جان  )

خالی از لطف نیست که ارزش غذایی لابستر ( حلال بودن لابستر ) یا شاه میگو رو هم بدانیم :

ازنظر ارزش غذایی لابستر یا شاه میگو بایدگفت که این آبزی سرشار از پروتئین به همراه مقدار بسیار کمی از چربی های اشباع می باشد لابستر منبع غنی از سلنیوم و همچنبن شامل اسید چرب امگا 3 است . از دیگر خواص لابستر می توان به تامین مقدار زیادی از پروتئین بدن در صورتی که میزان چربی در بافت آن پایین است اشاره کرد . در نتیجه می تواند غذای مناسب ورزشکاران باشد و پروتئین مورد نیاز عضله ورزشکاران را فراهم ‌نماید‌. این پروتئین ها شامل اسیدهای آمینه کوچکی هستند که تولید پروتئین های مورد نیاز بافت ها را فراهم ‌می سازد . همچنین ‌این پروتئین ها به بافت استخوانی و غضروفی بدن کمک می نمایند و برای سلامت خون بسیار مفید هستند.

همچنین دارای مواد معدنی و ویتامین های حیاتی مانند مس ، روی، آهن (  آهن ماده ای است که در تشکیل سلول های قرمز خون و حفظ عملکرد هموگلوبین در رساندن اکسیژن به تمامی قسمت های بدن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که می تواند حمل و نقل خون سالم را حفظ کرده و از کم خونی جلوگیری کند )،  فسفر ، منیزیم ، ید ، ویتامینB12  ، B6 و E برای عملکرد طبیعی بدن می باشد .  مصرف منظم لابستر یا شاه میگو در وعده های غذایی باعث محافظت بدن در برابر بیماری تیروئید ، افسردگی و کم خونی می گردد . آهن به همراه مس برای حفظ عملکرد گلبول های قرمز بسیار با اهمیت هستند. میزان مس موجود در شاه میگو حدود ۱۷ برابر بیشتر از میزان مس در ماهی قزل آلا است. شاه میگو غنی از ید که نقش کلیدی در عملکرد هورمون های تیروئیدی و تنظیم عملکرد آن ها دارد.

4.4/5 - (22 votes)

3 thoughts on “در حلال بودن لابستر ، خرچنگ دراز و خرچنگ پهن باید تردید داشت !!

  1. محمد کریمی says:

    خوردن لابستر،[1] صدف‌های دریایی و هشت‌پا حرام است. بر اساس منابع دینی، در بارۀ حیوانات حلال گوشت و حرام گوشت، ضوابط کلی و معیارهای متعددی وجود دارد؛ مثلاً برای حیوانات خشکی، یک سری ضوابط بیان شده، برای موجودات دریایی قانون دیگر، و برای پرندگان … .

    معیاری که برای حلال بودن گوشت آبزیان بیان شده، این است که دارای پولک(فلس) باشند.

    در روایتی محمد بن مسلم از امام باقر(ع) پرسید: برای ما ماهی می‌آورند که قشر(پولک) ندارد. امام فرمود: «هر ماهی که قشر دارد، بخور و هرچه که قشر ندارد نخور».[2] منظور از قشر یا لایه، همان فلس و پولک است، چنان‌که در روایات آمده است.[3]

    مراجع عظام تقلید هم با استفاده از این روایات به بیان احکام آبزیان پرداخته‌اند.

    آنها می‌گویند: آنچه از روایات به دست می‌آید این است که گوشت حیوانات دریایی خورده نمی‌شود؛ یعنی خوردن آن حرام است، مگر آن نوع از ماهی که پولک(فلس) داشته باشد.

    البته، میگو از این قائده‌ی کلی استثنا شده است. در مورد حلیت میگو روایت خاصی وجود دارد که: «خوردن آن اشکال ندارد و میگو نوعی از ماهی است».[4]

    میگو از نظر نوع و جنس، اگرچه فلس‌دار نیست، ولی از نظر حکم در حکم ماهی فلس‌دار است و خوردن آن اشکال ندارد. به عبارت دیگر، این نوع از حیوان دریایی به جهاتی که فعلا بر ما معلوم نیست و لو این‌که فلس نداشته باشد، استثناء شده و در روایات حکم به حلیت آن گردیده است.[5]

    همچنین در مورد حرمت خرچنگ روایت خاصی داریم که:

    «خوردن جرّی(نوعی ماهی) و لاک پشت و خرچنگ حرام است».[6]

    بنابر این؛ لابستر، هشت‌پا و… تحت قائده‌ی کلی حرمت باقی می‌مانند.

    گفتنی است؛ صرف حرام بودن چیزی نمی‌تواند مانعی برای خرید و فروش و یا صید آن باشد؛ چرا که حرمت خوردن چیزی، یک مسئله است و خرید و فروش آن مسئله‌ای دیگر. چه بسا چیزی خوردن و یا آشامیدن آن حرام باشد، ولی خرید و فروش آن اشکال نداشته باشد، مانند خون که خوردن آن حرام است، ولی به جهت منافع دیگر می‌توان به خرید و فروش آن اقدام کرد.

    بنابر این، خرید و فروش لابستر، صدف دریایی، و … در بازار، اگر برای خوردن نباشد، بلکه به جهت استفاده از منافع دیگر عقلایی باشد، جایز است. و لابستر، صدف دریایی، و … چه بسا دارای منافع دیگر عقلایی باشند.

  2. یه انسان says:

    آخر ما نفهمیدیم لابستر حلال یا حرام
    یه پیچ ۱۸۱ هزار نفری در اینستاگرام
    یک ماهی فروش هست پاک کردن لابستر رو نشون میده دقیق و میگه حلال و حرام بودن بستگی به عقائد شما داره
    ولی انگار چون پولک نداره حرامه
    با این حال ما اخر نفهمیدیم یک کلمه
    کوتاه و صریح جواب بدین حرام است یا حلال ؟؟؟

  3. ناشناس says:

    اگه هر کسی طبق عقاید و فهم خودش پیش بره که هر کسی هر چی دوست داشت انجام میده ، عقیده من یه چیزی میگه ،عقیدن یکی دیگه یه برداشت دیگه ، پس بهتره رجوع شود به احادیث و مراجع و احکامی که درباره اون مسأله اومده، به خاطر همین ما یک دین واحد داریم و اون هم اسلام هست

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.