متن دلخواه شما اینجا ...

کدام روش پخت ماهی بهتر است ، بدترین روش برای پخت ماهی کدام است؟

کدام روش پخت ماهی بهتر است ، بدترین روش برای پخت ماهی کدام است؟
فهرست

بهترین روش پخت ماهی

می خواهیم بدانیم بهترین روش پخت ماهی کدام است؟ به یقین ماهی یکی از انواع مواد غذایی بسیار مفید و ضروری در برنامه غذایی است که دارای ارزش غذای بسیار خوبی می باشد. ماهی منبع خوبی از پروتئین است و هضم آن نیز به راحتی صورت می گیرد. گوشت ماهی از لحاظ میزان آهن و سایر مواد مغذی مشابه گوشت قرمز بوده و حتی به دلیل کلسترول کمتر و میزان اسیدهای چرب اشباع پایین‌تر و در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع بالاتر برای سلامتی مفیدتر محسوب می‌شود. ماهی ‌ها دارای ویتامین‌ها و املاح ضروری بدن می ‌باشند از جمله ویتامین‌های گروه B که موجب سلامت سیستم عصبی بدن می‌شوند و همچنین سرشار از ویتامین‌های A و D می‌باشند.

ماهی منبع خوبی از روی، منیزیوم و نیز آهن است که در خون‌سازی، مقاومت بدن در مقابل میکروب‌ها و جلوگیری از خستگی مفرط و ضعف عمومی موثر می‌باشد. ید ماده ی دیگری است که به وفور در ماهی یافت می شود. همچنین ید در رشد بدن بسیار موثر است و به همین دلیل مقدار مصرف کافی ماهی به کودکان در حال رشد توصیه می‌شود. همچنین در ساخته شدن سیستم‌های عصبی نیز نقش بسیار مهمی ایفا می‌نماید. بنابراین کمبود مصرف ید در زنان باردار موجب اختلال رشد جسمی و ذهنی جنین می‌شود. ماهی دارای مقدار مناسبی از فسفر نیز می‌باشد؛ این ماده در استحکام استخوان و شکل گیری آن ها و همچنین در سلامت و استحکام دندان موثر است. مصرف ماهی در سلامت بدن، پیشگیری از بیماری‌ها و کنترل بیماری‌ها موثر می‌باشد. برای خرید ماهی سفید و سایر آبزیان روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.

آشنایی با سالم ترین و مضر ترین روش های پخت ماهی

ماهی‌ ها منبع غنی از اسید های چرب امگا3 مورد نیاز بدن می‌باشند که این چربی‌ها برای سلامتی قلب و عروق و بسیاری از بیماری‌های مزمن دیگر ازجمله دیابت و آلرژی‌ها مفید می‌باشند. همچنین امگا 3 در پیشگیری از پوکی استخوان نقش دارد. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی در پیشگیری و کنترل آسم موثر می‌باشند لذا مصرف ماهی به بیماران آسمی توصیه می‌شود. با توجه به اثرات مفید مصرف ماهی توصیه‌ها مبنی بر مصرف دو تا سه وعده غذایی ماهی در هفته می‌باشد. وجود فلزات سنگین مانند سرب و جیوه در هوای آلوده موجب آلودگی آب‌ها شده و به صورت متیل جیوه در ماهی‌ها ذخیره می‌گردد و موجب آسیب به سیستم عصبی به خصوص در کودکان می‌شود لذا توصیه‌ می شود بیش از 3-2 وعده در هفته استفاده نشود.

همانطور که می‌دانید در مورد نحوه طبخ ماهی روش‌های متنوعی وجود دارد که هر یک از آنها از نظر تغذیه‌ای ویژگی‌های خاص خود یا به عبارتی مزایا و معایبی دارند که از آن میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

ماهی بخارپز

بهترین روش پخت ماهی کدام است:

آب ‌پز:

در این روش از پخت ماهی هیچ روغنی استفاده نمی شود و لذا برای افرادی که رژیم کاهش وزن دارند و یا نمی‌خواهند اضافه وزن پیدا کنند روش ایده‌آلی است. شاید یکی از معایب این روش بتوان ورود مقادیری از مواد مغذی ماهی به آب بوده که در نتیجه از رسیدن به بدن باز می‌ماند. توجه داشته باشید که هر چه در آب ‌پز کردن مواد غذایی از آب بیشتری استفاده شود و زمان جوشاندن افزایش یابد، از بین رفتن عناصر معدنی و ویتامین‌های محلول در آب مواد غذایی بیشتر می شود.

بخارپز:

بهترین روش پخت ماهی  و سالم ترین روش پخت بخار پز کردن است. زیرا از دست رفتن مواد مغذی در آن حداقل میزان ممکن می‌باشد. از جمله معایب این روش از دست رفتن ویتامین ‌هایی نظیر ویتامین C می‌باشد زیرا در این روش زمان پخت طولانی است و این ویتامین‌ها هم در حرارت طولانی مدت از بین می‌روند. بخارپز کردن علاوه بر ماهی جهت پخت مرغ و برخي از سایر گوشت‌ها نیز مناسب است.

سرخ شده:

سرخ کردن یکی از روش‌های سریع طبخ غذا است. این روش به دلیل استفاده از چربی و روغن زیاد، خطر چاقی و افزایش وزن را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن زمانی که چربی‌ها حرارت می‌بینند، در آنها عوامل سرطان‌زا پدید می‌آید و با مواد غذایی آمیخته می‌شود و هر چه میزان سرخ شدن، حرارت و روغن را افزایش دهید به همان میزان باعث از بین بردن مواد غذایی و افزایش کالری علاوه بر افزایش تولید مواد سرطان زا خواهید شد. لذا هر چه روغن کمتری برای سرخ کردن ماده غذایی استفاده کنید، مواد مغذی آن کمتر از بین خواهد رفت.

آرام‌پز کردن

تغییراتی که در غذا حین آرام پختن رخ می‌دهد مانند جوشاندن است ولی با سرعت کمتری رخ می‌دهند. در این روش از حرارت پایین‌ تری استفاده می‌شود و غذاهای پروتئینی تردتر خواهند شد. چون کاهش مواد غذایی در این روش بسیار کم می‌شود، این روش برای پختن ماهی روش مناسبی است.

 

کنسرو ماهی

کنسرو ماهی

یکی از روش های مهم در آماده سازی مواد غذایی حرارت دادن آنها است. این امر از دو جهت حائز اهمیت است اول به منظور کیفیت ماده خوراکی و دوم برای کنترل فعالیت های میکروبی و شیمیایی در محصول انجام می گیرد. فرآيند حرارتي در ماهي سبب نرم شدن بافت‌‌ها، تغییر کیفیت پروتئين‌ها و تغييرات ديگر مي‌شود و از طرفي ماندگاري آن را بهبود مي‌بخشد. کنسرو ماهي فرآورده‌اي است که پس از پخت اوليه و پُر شدن در قوطي و افزودن روغن و نمک به آن به دست می‌آید.

دقت داشته باشید که قوطي اين فرآورده بايد عاري از زنگ زدگي، باد کردگي، لحيم شدگي، ضرب ديدگي باشد و همچنین بافت گوشت ماهي در فرآورده بايد سفت و محکم بوده و متلاشي نشده باشد. از لحاظ ارزش غذایی کنسرو ماهی در مقایسه با ماهی تازه، ارزش آنها به شرایطی که ماهی در آن فراوری شده است، بستگی دارد. اگر در فراوری نکته‌های بهداشتی رعایت شود و شرایط و زمان پخت ماهی تازه طبق اصول پروتکل موجود باشد، تفاوت چندانی بین ارزش غذایی ماهی تازه و ماهی کنسروی وجود ندارد. توجه داشته باشید که کنسروهایی که ماهی به همراه استخوان آن کنسرو شده است مانند کنسرو ساردین، کيلکا و تن به همراه استخوان آن، دارای کلسیم و فسفر فراوان می‌باشند بنابراین در سلامت استخوان‌های بدن نقش مهمی را ایفا می‌نمایند.

همچنین در کنسرو ماهی، معمولا از ماهی‌های چرب استفاده می‌شود که منابع غنی از امگا3 هستند. اما باید گفت که ماهی کنسرو شده در روغن نسبت به ماهی کنسرو شده به شکل طبیعی، مقادیر کمتری امگا 3 دارد زیرا همان طور که گفته شد در این صورت امگا3 در روغن باقی می‌ماند که معمولا نیز مصرف نمی شود. پس توصیه می‌شود انواع بدون روغن را انتخاب کنید و تا حد ‌امكان محصولی را که دارای نمک کمتری می‌باشد انتخاب نمایید.

ماهی دودی

ماهی دودی

ماهی دودی با استفاده از شور کردن ماهی به روش مخلوط و سپس دود سرد تهیه می‌شود. دود دادن ماهی ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﯾﺶ زﻣﺎن ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری بلکه سبب بهبود طعم و دلپذیری ماهی می‌گردد. اگر برای دودی کردن از مواد سوختنی خوب استفاده کنیم، مواد رنگی داخل مواد سوختنی نباشد یا از چوب‌هایی که طعم و اسانس زیادی دارند مانند چوب درخت کاج استفاده نشود، دودی ‌کردن ضرر چنداني برای مصرف ‌کننده نخواهد داشت اما استفاده از چوب‌‌های رنگ ‌شده یا چوب‌‌های اسانس‌‌دار و یا چوب‌های آغشته به مواد نفتی مضر است. لازم است بدانید در اثر سوختن چوب‌های نامناسب، دودی که تولید می‌شود حاوی ترکیبات سرطان‌‌زا است که وارد غذا شده و در طولانی ‌مدت می‌‌تواند سبب بروز سرطان شود. متاسفانه چون دودی کردن در خانه یا در کارگاه‌‌ها به روش سنتی انجام می‌گیرد، نمی‌‌توان مطمئن بود که در فرآیند دودی ‌کردن از چه نوع چوبی استفاده شده است؛ به همین دلیل مصرف زیاد محصولات دودی توصیه نمی‌‌شود.

نکات طلایی برای مصرف ماهی

كاهش‌ دهنده استرس، فشار خون و تسكین‌ دهنده اعصاب

اگر در میان ماهی‌ها دنبال گزینه‌ای هستید كه ضمن نداشتن تیغ‌های آزار‌ دهنده ریز و درشت خواص بی‌نظیر غذاهای دریایی را یك جا داشته باشد به خوردن سالمون نه نگویید. این ماهی سرشار از امگا 3 و كلسیم، ید، فسفر، آهن، پتاسیم و سدیم و ویتامین‌های A ، D و 21B است. میزان ویتامین D سالمون از دیگر ماهی‌ها بالاتر است كه به جذب مواد معدنی به ویژه كلسیم كمك می‌كند. ویتامین 21B كم خونی را از بین برده و سطح پروتئین آن استرس را به مقدار قابل توجهی كاهش و اختلالات عصبی را كنترل می‌كند. ماهی سالمون عملكرد مغز را تقویت و به بالا رفتن سطح هوش در دوران كودكی كمك ویژه‌ای می‌كند؛ تا جایی كه 100 گرم از آن سه چهارم نیاز روزانه هر فرد به امگا3 را تامین ‌كرده و اثرات مفیدی بر سیستم قلب و عروق می‌گذارد.

خوردن این ماهی از نامنظم شدن ریتم ضربان قلب و حملات احتمالی قلبی ولخته شدن خون در رگ‌ها پیشگیری كرده و مانع آسیب دیدن پوست در برابر اشعه‌های مضر می‌شود. به علاوه آنتی اكسیدان‌های فعال در آن از رشد و بروز سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌كند. اگر می خواهید یک خرید ماهی خوب و با اطمینان داشته باشید نکاتی درباره ی تشخیص تازگی ماهی را باید بدانید.

قزل آلا به جای سالمون نگیرید

برای خرید ماهی سالمون مرغوب تنها به فروشگاه‌های معتبر فروش و عرضه این ماهی كه با برچسب نظارت وزارت بهداشت به فروش می‌رسد، مراجعه كنید چرا كه متقلبان دست از سر ماهی‌های وارداتی هم برنداشته و با فروش ماهی‌های دیگر در لباس سالمون به راحتی سر مشتریان خود را كلاه می‌گذارند. حتما می‌پرسید چگونه؟ این افراد سودجو با استفاده از نوعی رنگدانه‌های خوراكی تغییراتی در رنگ گوشت ماهی قزل‌آلا به‌وجود آورده و این ماهی را با برچسب ماهی سالمون به فروش می‌رسانند. با وجود اینكه ماهی قزل‌آلا از لحاظ ارزش غذایی كیفیت و ویژگی‌های مشابه ماهی‌های دیگر را هم داراست با این حال در مقایسه با سالمون چرب‌تر و میزان كلسترول آن بیشتر است. پس اگر به دنبال تمام ویژگی‌های خوب و مفید در یك ماهی هستید سالمون سالم و اصل خود جنس است.

سالمون و طعم بی نظیر آن

هر چند هم كه از خوبی‌های این ماهی و طعم لذیذ آن برایتان بگوییم سبك پختن شما مزه متفاوت‌تری از آن ارائه می‌كند. اگر می‌خواهید این ماهی را به همان سبك سنتی خود نوش جان كنید تكه‌های ماهی را در روغن كنجد سرخ كرده و بعد در كنار سبزی پلو میل کنید. اما در روش‌های پخت متفاوت‌تر می‌توانید بعد از مزه‌دار كردن آن درون آبلیمو، ریحان نمك و فلفل، قطعه‌های آن را درون فویل پیچیده با دمای 180 درجه درون فر بپزید. در روش دیگر سالمون را با خواباندن در سركه، زنجیل و پیازچه به شکل قطعات مربع شكل برش داده و در سیخ چوبی قرار دهید و بعد از كبابی كردن روی گریل به شكل داغ سرو نمایید.

خانم‌ها باید دوستدار سالمون شوند

به گفته دکتر زویا طاووسیان متخصص زنان و زایمان شاید یكی از اولین و مهم‌ترین نكاتی كه پزشكان به مادران باردار در همان ماه‌های نخست بارداری گوشزد می‌كنند نخوردن ماهی به دلیل داشتن جیوه است. در حالی كه ماهی به دلیل خواص بی اندازه‌اش منبع كاملی از مواد مورد نیاز مادر و جنین است. پس به توصیه پزشكان در دوران بارداری می‌توانید این ماهی را كه سطح جیوه آن كمتر از دیگر انواع ماهی‌هاست مصرف كنید و با قرار دادن آن در برنامه غذایی بعد از سه ماهه نخست بارداری از استرس‌های این دوران بكاهید. نکته مهم دیگر این است که ما دران باردار نباید در مصرف ماهی زیاده روی کنند، مصرف دوبار درهفته ماهی برای خانم های باردار توصیه می شود. همچنین كلسیم بی اندازه ماهی سالمون  مشكلات كمبود این ماده در بدن را برطرف می‌كند.

آقایان خوردن ماهی فراموش نشود

آمارهای به دست آمده از رژیم‌ها و عادات غذایی مردان و زنان نشان می‌دهد كه مردها در خوردن غذاهای دریایی مشتاق‌تر از خانم‌ها هستند. به همین دلیل آنها در مصرف انواع و اقسام ماهی‌ها تبحر ویژه دارند. اما اگر شما هم جزو مردان خوش ‌خوراكی هستید كه برای تامین نیازهای بدن‌شان در هنگام ورزش به پروتئین زیادی نیاز دارند بهتر است از ماهی سالمون كه سرشار پروتئین و املاح معدنی است استفاده كنید. داین ماهی برای عده‌ای كه برای كاهش وزن به دنبال گوشت‌های كم‌چرب و عضله‌ ساز هستند مناسب است. از طرف دیگر ماهی سالمون در تقویت قوای جنسی و باروری نطفه در مردانی كه در معرض ناتوانی هستند بسیار موثر است. برای خرید ماهی قزل آلا و خرید سوسیس ماهی و انواع فرآورده های دیگر حاصل از آبزیان می توانید به سایت زدبازار مراجعه کنید.

4.5/5 - (2 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.