متن دلخواه شما اینجا ...

بیماری های شایع ماهیان آکواریومی که باید بدانید

بیماری های شایع ماهیان آکواریومی که باید بدانید
فهرست

اغلب آکواریوم دارها و حتی آنهایی که در امر نگهداری از ماهی تازه کار هستند، با بیماری هایی بین ماهی هایشان مواجه شده اند که بعضی از آنها مایه نگرانی و ترسشان شده است. معمولا افراد هنگام خرید ماهی، ماهی تازه را قرنطینه نمی کنند و بیماری به سادگی به آکواریوم منتقل می شود. غیر از این هم گاهی به دلایل شرایط خود آکواریوم، ماهی ها به بیماری هایی مبتلا می شوند. در این شرایط، اغلب یکی دو ماهی ابتدا مبتلا شده و به مرور و در صورت عدم رسیدگی بیماری را به دیگر ماهی ها هم منتقل می کنند. اما اگر روزانه به ماهی ها و رفتارهایشان دقت کنید، در زمان بیماری خیلی زود متوجه تغییرات ماهی خواهید شد؛ چرا که ماهی بیمار رفتار و وضع ظاهری اش تغییر می کند و دیگر مثل سابق نیست. این ماهی، اغلب بی حال شده و گاهی شنای غیر طبیعی دارد.

اگر ضربه ای به آکواریوم بزنید یا بخواهید او را تحریک به حرکت و فرار کنید، واکنشی نشان نمی دهد. ممکن است از دیگر ماهی ها دوری بگزیند. روی سطح آب بیاید و دهانش را باز نگه دارد. گاهی تعداد تنفس هایش زیاد می شود. ممکن است از آب بیرون بپرد یا خونریزی های پوستی و جلدی پیدا کند. نگ پوستش کمرنگ شود، مشکلاتی در باله یا دمش پیدا شود، غذا خوردنش تغییر کند و …. البته در بیماری های مختلف، اغلب تنها یک یا دو نشانه از اینها را می توانید ببینید. به هر حال بعضی از این بیماری ها شایع تر از باقی بوده که خیلی از این بیماریهای شایع بین ماهی های آب شیرین و شور مشترک است. بد نیست با این بیماری ها آشنا شوید که در صورت مشاهده، پیش از آنکه اوضاع از دستتان خارج شود، اقدام درمانی کنید.

 

بیماری ماهیان آکواریومی

بیماری ماهیان آکواریومی

مسمومیت با آمونیاک

مسمومیت با آمونیاک یک مشکل شایع در مخازن ماهی است و بیماری محسوب نمی شود اما می تواند فشار زیادی در ماهی ایجاد کند و منجر به سایر مشکلات سلامتی از جمله اختلالات باکتریایی شود.  آبشش های قرمز یا ملتهب و گاز زدن سطح زمین توسط ماهی ها و تیره شدن آب مخزن می تواند علائم مسمومیت آمونیاک باشد. برای درمان این شرایط، آب را از نظر آمونیاک و pH و دما بررسی کنید. ماسه سنگ را درون مخزن ماهی خود با یک سیفون ماسه سنگ تمیز کنید.

بیماری لجن

این بیماری انگلی با تولید بیش از حد پوشش مخاطی مشخص می شود که به عنوان یک پوشش مخاطی خاکستری / سفید تا آبی ظاهر می شود. در این شرایط افزایش سرعت تنفس می تواند ناشی از احساس فشار بر روی ماهی باشد. اگر مخاط آبشش های ماهی را پوشانده باشد، ممکن است ماهی خفه شود. شرایط نامناسب آب، ازدحام بیش از حد یا تغییر ناگهانی دما باعث افزایش فشار بر روی ماهی شود. در صورت مشاهده علائم، باید میزان آب خود را در حد pH بررسی کرده و تغییر آب را بین 30 تا 50 درصد انجام دهید. با احتیاط از نمک آکواریوم استفاده کنید.

 

بیماری ماهیان آکواریومی

بیماری ماهیان آکواریومی

 

قطره چربی

قطره چربی به عنوان یکی از انواع بیماری در ماهی های آکواریومی بیشتر به عنوان بیماری پینکون یا نفخ مالاوی شناخته می شود و معمولاً برای ماهی کشنده است و با تورم شکم، بی اشتها و بی حالی ماهی تشخیص داده می شود. در این شرایط بهتر است سریعا ماهی را قرنطینه کنید تا از انتقال بیماری به سایر ماهی ها جلوگیری شود. حفظ کیفیت آب مخزن ماهی برای محافظت از ماهی در برابر این شرایط بسیار مهم است. همچنین، حتماً به ماهی غذاهای مرغوب بدهید و از ازدحام آنها جلوگیری کنید. آب را به طور مكرر آزمایش كنید.

تشخیص بیماری ها :

برای تشخیص بیماری ها بسیار مهم است که بدانیم وقتی یک ماهی در سلامت کامل به سر می برد چه ظاهری دارد تا در صورت بروز تغییرات متوجه آنها گردیم.نشانه ها وعلائم بیماری می تواند شامل تغییرات رفتاری مثل بی اشتهایی و یا تغییراتی در نحوۀ شنا کردن ماهی باشد و یا با بروز علائم ظاهری بر روی بدن ماهی خود را نشان دهد. تغییرات رفتاری که بایستی متوجه آنها باشیم شامل : بی اشتهایی ، نفس نفس زدن، حرکات نامنظم و پُر تکاپو است. اما نشانه ها و علائم ظاهری بر روی 5 نقطه از بدن ماهی رؤیت می گردد که شامل :
1.ناحیۀ سر
2.آبشش ها
3.باله ها
4.فلس ها
5.پشت باله ها

مناطق مذکور را برای هر گونه تغییراتی مثل خراش، تورم، رشد غیرعادی، وجود انگل ها یا کرم ها و یا هر گونه نشانۀ غیرعادی وارسی کنید. برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان شامل داروی چند منظوره شامل Seachem ParaGuard، API General Cure، Tetra LifeGuard Tablets،داروهای آنتی بیوتیکی شامل API Melafix، API Furan-2 داروهای ضد قارچ شامل API Pimafix، API Fungus Cure ،نمک مخصوص آکواریوم API Aquarium Salt. پس از تشخیص، درمان درست و مناسب در بهبودی سریع بسیار حائز اهمیت است. داروهای چند منظوره برای بیماری های رایج و متداول که تشخیص دقیقی در مورد آنها داده نمی شود، بسیار کاربردی هستند.

بیماری ایک ( سفیدک ) در ماهی آکواریومی

اغلب سوال متداول در جدول این بیماری ست. جواب نوعی بیماری در ماهیان در جدول : جواب این معما 👈 « سفیدک » 👉 می باشد. نام Ichthyophthirius multifilis به‌صورت “شپش ماهی با بچه‌های زیاد” ترجمه‌شده است، این عبارت نشان می‌دهد که هر انگل می‌تواند بیش از هزار تخم تولید کند. اگرچه ایک معادل یک عفونت پوستی است، اما می‌تواند برای یک ماهی که در رژیم غذایی یا زیستگاه فقیر تحت استرس قرار دارد، کشنده باشد.
بیماری ماهیان آکواریومی

بیماری ماهیان آکواریومی

پوسیدگی باله / پوسیدگی دم

پوسیدگی باله معمولاً با مخازن کثیف و شرایط نامناسب آب همراه است. اگرچه این بیماری به طور کلی یک بیماری بسیار قابل درمان است، اما در برخی مواقع باله های آسیب دیده به درستی رشد نمی کنند و ممکن است چندین هفته طول بکشد تا بیماری به طور کامل از بین برود. علائم پوسیدگی باله‌ به عنوان شایع ترین بیماری در ماهی قرمز می‌تواند ظریف باشد و در ابتدا مورد توجه قرار نگیرد. در ابتدا، لبه های باله ها سفید یا کدر به نظر می رسند. با شروع بیماری، لبه های باله ها با از بین رفتن بافت شروع به ساییدگی می کنند. با از بین رفتن بافت مرده، باله ها به تدریج کوتاه تر شده و ناحیه عفونی ملتهب و قرمز می شوند. گاهی اوقات، نواحی خونی ظاهر می‌شوند که به طور بالقوه به سایر عفونت‌های باکتریایی یا قارچی اجازه نفوذ می‌دهند. پوسیدگی باله توسط باکتری های آئروموناس، ویبریو یا سودوموناس ایجاد می شود. با این حال، این وضعیت معمولاً با کیفیت پایین آب، دمای نامناسب آب، ازدحام بیش از حد، تغذیه نادرست و استرس همراه است. پوسیدگی باله را می توان با آنتی بیوتیک ها یا داروهای مخصوص پوسیدگی باله ها با موفقیت درمان کرد. با این حال، برای ریشه کن کردن بیماری و جلوگیری از عود بیماری، ابتدا باید مسائل بهداشت مخزن، کیفیت آب و رژیم غذایی را مورد بررسی قرار دهید.

به رفتار ماهی های داخل آکواریوم دقت کنید

آکواریوم یکی از وسائل زینتی در منزل است که  شرایط ویژه و حساسی را برای نگهداری می طلبد. در مقالات قبل در این زمینه ماهی های مختلف را معرفی کردیم، در  مورد گیاهان آکواریومی صحبت کردیم، به بخش های مختلف آکواریوم و دستگاه های نور پردازی و تصفیه هوا اشاره کردیم. و انواع مختلف آکواریوم را به شما شناساندیم. پس برای تکمیل دانسته های خود در ادامه با ما همراه باشید تا درباره بیماری های شایع آکواریومی توضیحاتی را ارائه دهیم. هیچ چیز برای صاحب آكواریوم بدتر از این نیست كه ببیند ماهی هایش به مرور زمان ضعیف می شوند و از بین می روند. علائمی وجود دارد كه می توانید به واسطه آن بیمار بودن ماهی را تشخیص دهید: دور دهانش قارچ دارد؟ زخم و جراحتی روی بدنش دیده می شود؟ چشم هایش بیش از اندازه برآمده و حدقه آن شیری شده؟ آیا شكمش باد كرده؟ آب شش هایش بیش از اندازه باز شده اند؟  استرس برای ماهی ها اصلاً خوب نیست و به آنها بیش از انسانها صدمه وارد می كند. مواردی نظیر صداهای بلند، دست كاری بیش از حد و بی دلیل، غذا دادن بیش از اندازه، و یا تلنگر زدن به شیشه آكواریم با انگشت می تواند دلایل اصلی بروز استرس های بزرگ در ماهی ها باشند.

آکواریوم یکی از وسائل زینتی در منزل است که  شرایط ویژه و حساسی را برای نگهداری می طلبد. در مقالات قبل در این زمینه ماهی های مختلف را معرفی کردیم، در  مورد گیاهان آکواریومی صحبت کردیم، به بخش های مختلف آکواریوم و دستگاه های نور پردازی و تصفیه هوا اشاره کردیم. و انواع مختلف آکواریوم را به شما شناساندیم. پس برای تکمیل دانسته های خود در ادامه با ما همراه باشید تا درباره بیماری های شایع آکواریومی توضیحاتی را ارائه دهیم.

آکواریوم

بیماری های آکواریومی

بیشتر بدانید: از خواص باورنکردنی میگو چه می دانید

نحوه ی شناسایی ماهی های بیمار

به طور کلی رفتار و وضع ظاهری ماهی بیمار از ماهی های سالم متمایز است. بنابراین به آسانی می توان در یک آکواریوم بین تعدادی ماهی یک یا چند ماهی بیمار را شناسایی نمود.عوامل ظاهری عمده ای که در تشخیص و شناسایی ماهی بیمار موثر هستند عبارتند از: بیحال شدن ماهی، فرار نکردن در اثر تحریک یا ترساندن ، شنای غیرطبیعی ، جدا شدن از سایر ماهی ها و کناره گیری کردن از آن ها ، مالیدن بدن به دیواره ها یا کف ،ماندن در سطح آب  ،باز نگه داشتن دهان ، سریع شدن تنفس و افزایش تعداد آن در دقیقه، پریدن از آب ، کمرنگ شدن سطح بدن، خونریزی جلدی ،سخت شدن یا پاره شدن باله ها، تا خوردن باله ها، ظهور لکه های سفید یا قرمز بر روی بدن، پیدا شدن لکه های ابر مانند بر روی بدن، امساک یا غیر طبیعی بودن تغذیه. هر ماهی بیمار ممکن است یک یا چند عامل از عوامل فوق الذکر را نشان دهد. در هر صورت بلافاصله بعد از ظهور علایم بیماری باید در اسرع وقت نسبت به شناسایی و کنترل عامل بیماریزا اقدام نمود.در غیر این صورت ممکن است ماهی ها در وضعی قرار گیرند که کنترل یا مداوای آن ها امکان پذیر نباشد.

استرس برای ماهی ها اصلاً خوب نیست و به آنها بیش از انسانها صدمه وارد می كند

بیماریهای شایع ماهی ها

ماهی ها می توانند برای مدت زمان زیادی عمر كنند اما در آكواریوم به دلیل ابتلا به بیماری های مختلف خیلی به سرعت از پا در می آیند. برخی از ماهی ها مثل ماهی قرمز در ابتلا به بیماری ها خیلی مستعد هستند به همین جهت در اینجا هم چند نمونه از رایج ترین بیماری های ماهی های آكواریومی را برایتان ذكر می كنیم:

پوسیدگی باله ها – یك نوع عفونت باكتریایی است كه به دلیل جراحت ایجاد می شود و ابتدا لبه باله ها را سفید می كند و به مرور زمان باله فاسد شده و عفونت به سایر نقاط بدن هم سرایت می كند و پوست بدن ماهی را زبر و خشن می كند.
ایچ – این بیماری به واسطه نوعی انگل با نام “ایچتی اپتیریوس” شیوع پیدا می كند و یكی از شایع ترین بیماری هایی است كه ماهی های آكواریومی به آن مبتلا می شوند. انگل ایچ مانند نقطه های بسیار ریز سفید به بدن ماهی می چسبد و به سرعت منتشر می شود. در صورت بروز علائم این بیماری باید ماهی مبتلا را ایزوله كنید. هیچ گاه آب آكواریوم را به طور كامل تخلیه نكنید. این امر تعادل بیولوژیك محیط را بر هم می زند بهترین حالت تعویض 25% از آب هر دو هفته یكبار است.

یبوست-  آیا می دانستید كه ممكن است ماهی ها هم به این بیماری مبتلا شوند؟ بله درست است! ماهی ها بر اساس غذاهایی كه می خورند ممكن است به یبوست مبتلا شوند به ویژه اگرغذاهایی را بخورند كه دارای میزان بالایی چربی هستند. برای اجتناب از این بیماری باید مطمئن شوید كه ماهی از گیاهان نیز تغذیه می كند.

آکواریوم

بیماری های آکواریومی

بیشتر بدانید : خرید راحت و آسان انواع آبزیان و فرآورده های جانبی ماهی

خیز (ورم) – انباشته شدن نابهنجار آب در یاخته ها یا بافت ها یا حفره هاى داخلی بدن ماهی است و وقتی علائم آن به صورت خارجی قابل رویت شود، باید قید ماهی خود را بزنید و مطمئن باشید كه به سرعت جان خود را از دست می دهد. عامل اصلی ایجاد این بیماری به دلیل وجود نوعی باكتری است.

ماهی های بیمار را بشناسیم

هیچ گاه آب آكواریوم را به طور كامل تخلیه نكنید. این امر تعادل بیولوژیك محیط را بر هم می زند بهترین حالت تعویض 25% از آب هر دو هفته یكبار است.

اختلال آبدان – با بروز این اختلال ماهی توانایی شناكردن خود را از دست می دهد. به روی سطح آب آمده و یا در پایین آكواریوم به سختی حركت می كند. اختلال فوق بر اثر كیفیت بد آب ایجاد می شود

قارچ – قارچ هم نوعی عفونت باكتریایی است كه در محل ایجاد زخم مانند یك نقطه سفید نرم و كركی شكل بوجود می اید و به سرعت بزرگ می شود.

كرم انكر – اگر می بینید كه ماهی مرتباً خودش را به گیاهان و سنگ های تزئینی آكواریوم می ساید، به دلیل وجود كرم های بسیار ریز “انكر” است. این كرم ها خود را به بدن ماهی چسبانده و از آن تغذیه می كنند.

اجتناب از بیماری های آكواریومی

زمانیكه متوجه شدید باله هایشان را در حین حركت می بندند، در گوشه ای بی حركت می ایستند، به شدت آب را به داخل آب شش ها می كشند، خودشان را به سنگ های آكواریوم می زنند، و یا لكه های سفید بر روی بدنشان ایجاد شده ممكن است دچار استرس شده باشند به كمك نیاز داشته باشند. تكنیك هایی وجود دارد كه به واسطه آن می توانید آكواریوم خود را تمیز نگه داشته و استرس را از آنها دور نگه دارید:

1- مطمئن شوید كه دما و رطوبت متناسب با ماهی هایی باشد كه شما از آنها نگهداری می كنید. كیفیت نامساعد آب یكی از اصلی ترین دلایل بیماری و مرگ ماهی هاست. همیشه میزان PH، سختی آب، و نیتریت آن را اندازه گیری كنید و دما را بر طبق خواست ماهی ها تعیین كنید.
2- در یك زمان چند ماهی مختلف را به آكواریوم اضافه نكنید، این كار سبب ایجاد استرس و ناراحتی هم برای ماهی های تازه وارد و هم برای ماهی های مقیم می شود. هر بار تنها یك ماهی اضافه كنید و بعد چند هفته صبر كنید و سپس ماهی دیگری اضافه نمایید. رها كردن 5 تا 6 ماهی به طور همزمان در آكواریوم خیلی وسوسه انگیز است، اما با این كار صرفاً سلامت ماهی ها به خطر می افتد. دست خود را بی جهت وارد آب نكنید. چربی های پوست ماهی ها را اذیت می كند.

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.