متن دلخواه شما اینجا ...

راه کارهایی صد در صد تضمینی برای بهبود روابط شما با سایر افراد

راه کارهایی صد در صد تضمینی برای بهبود روابط شما با سایر افراد
فهرست

روش های موثر برای بهبود و تقویت روابط اجتماعی موثر

بهبود روابط اجتماعی موثر – از جمله ویژگی انسان هایی که به موفقیت رسیده اند داشتن مهارت ارتباط موثر با دیگران است. در این زمینه روش های وجود دارد که شما را توانموند خواهد کرد تا با تمام اطرافیان خود از این پس ارتباط بهتری برقرار کنید و قطعا نتیجه آن را در جای جای زندگی خود در موقعیت های مختلف مشاهده خواهید کرد.

برای داشتن روابط اجتماعی قوی دستان خود را نشان دهید:

شاید اولین نقطه ای که فرد مقابل در ابتدای برخورد با شما به آن توجه می کند دستان شما است. پس همیشه به خاطر داشته باشد که دستان خود را در پشت خود یا جیب های خود مخفی نکنید. از دستان خود برای دست دادن و انتقال آگاهی استفاده کنید، تا طرف مقابل حالت تدافعی نگیرد.

ارتباط  را با تماس های ساده مثل دست دادن قوی تر کنید:

بهتر است شما در هنگام صحبت با فرد مقابل خود با ایجاد تماس بدنی مثل دست دادن ساده ارتباط موثری برقرار کنید. این مورد در مقابل دوستان صمیمی شما می تواند با در آغوش کشیدن میسر شود و همچنین در مقابل خانواده ی خود برای برقراری ارتباطی مفید احساسات بیشتری خرج کنید.

قبل از سوال پرسیدن شرایط را آرام کنید:

یکی از راه های درک دیگران قطعا سوال پرسیدن می باشد اما همین کار اگر در شرایط نامناسبی انجام شود طرف مقابل حالت حق به جانب گرفته و در لاک تدافعی خود فرو می رود. او نباید احساس کند شما او را دست می اندازید بلکه باید خود را مشتاق شنیدن احساسات او و باخبر شدن از ماجرا نشان دهید.

شرایط را آسان بگیرید:

موقعیت هایی برایتان پیش آمده که شخصی مطلبی را توضیح داده و شما چیزی متوجه نشده آید. به دلیل طرز فکر های متفاوت گاهی ارتباط با دیگران سخت می شود مخصوصا اگر شما هم تجربه حرف های نداشته باشید.

از کلمات موثری مانند “منم همینطور” در حین مکالمه استفاده کنید، و در مورد مسائلی که طرف مقابل را هیجان زده می کند، به ذهن بسپارید. همیشه سعی کنید یک پیش زمینه از علایق شخص داشته باشید و سپس مکالمه را شروع کنید.

در شرایط اضطراری مکالمه را قطع کنید:

اجازه دهید شخص حرف خود را تمام کند. هر وقت در شرایط حساس و اضطراری بودید، مکالمه را قطع کنید.

بهبود روابط اجتماعی موثر

مقالات مرتبط : علت های بسیار مهم در عدم توانایی ارتباط درست با دیگران را بدانید.

گوش دادن را تقویت کنید:

در حین صحبت با دیگران شما اصلا نباید نگران این باشید که پاسخ خودتان را در چه زمانی بدهید بلکه فقط به دقت به صحبت های طرف مقابل را گوش کنید. و در وقت مناسب نظر خود را بازگو کنید.

مغز همسرتان را شناسایی کنید:

در رابطه با ارتباط با همسر خود به صحبت های او به خوبی گوش فرا دهید تا متوجه شوید کدام قسمت مغز او صحبت می کند.

از احساسات حرف می زند یا می خواهد چیزی را به شما بفهماند؟! اگر گفتگو درباره تلاش برای پیدا کردن پاسخ به یک مشکل یا سؤال خاص است،به شکل منطقی به سوالات پاسخ دهید.

اگر گفتگو درباره یک داستان است، شریک زندگی شما سعی در نشان دادن احساس خود دارد، با احساس به او پاسخ دهید.

احساسات خود را از طریق داستان ها بیان کنید:

به شخص مقابل میزان عصبانیت خود را نشان دهید ، تجربیات و احساسات خود را از طریق داستان ها بیان کنید و سعی کنید دقیق باشید به عنوان مثال، نه تنها بگویید روزی بدی داشتید ،جزئیات مربوط به آنچه اتفاق افتاده است را به اشتراک بگذارید:

کی اونجا بود؟
وقتی این اتفاق افتاد چه احساسی داشتید؟
فکر میکنی چه چیزی باعث آن شد؟

برای داشتن روابط اجتماعی قوی تعداد زیادی عبارات میکرو مثبت بدهید:

به همسر خود نشان دهید که آماده شنیدن داستان او هستید ، در طول مکالمه تلفنی کاملا توجه خود را بروز دهید. بدن خود را آرام کنید و شانه های خود را باز کنید و در صورت لزوم با لبخند پاسخ دهید.

در روابط اجتماعی قوه ی توجه خود را متمرکز کنید:

در حین صحبت سعی کنید هر گونه حواس پرتی را از بین ببرید ، تلفن خود را پایین بیاورید و آن را خاموش کنید.

اهمیت حفظ تماس چشمی در روابط اجتماعی قوی:

باید بدانید که این یکی از مهم ترین اقدامات شما برای ارتباط موثری خواهد بود زیرا ایجاد برقراری رابطه چشمی اکسیتوسین را در مغز آزاد می کند و اعتماد و ارتباط را تقویت می کند. در طول مکالمات مهم، اگر محیط بسیار شلوغ است، به فضای خلوت تر بروید.

 

بهبود روابط اجتماعی موثر

حس قدردانی شریک خود را درک کنید:

از زبان عشق برای ارزیابی خود استفاده کنید و زبان عشق دیگران را نیز بفهمید. شما و شریک زندگیتان نیازی به صحبت کردن با زبان عاشقانه ندارید تا با هم بمانید، فقط باید واقعا زبان یکدیگر را درک کنید.

با هیجان به دیدار شریکتان بروید:

باید هوشیار باشید یعنی دقیقا همان زمانی که احساس می کنید شریکتان هیجان زده شده است هر کاری که مشغول انجام دادن آن هستید را متوقف کنید و به او بپیوندید.

این حرکت کمک خواهد کرد که هورمون خوشبختی، سروتونین، در مغز هر دوی شما ترشح شود که خلق و خوی را تقویت می کند.

کوتاه صحبت نکنید:

همیشه سؤالاتی را از شخص مقابل بپرسید که برایتان جالب است و مایل به شنیدن جواب آنها هستید: به جای اینکه بپرسید:”چطوری ؟” چیزی شبیه به این بگویید “به من در مورد روزت بگو”.

به جای پرسیدن «چه کاری انجام میدهید؟» از چیزی مانند «این روزها رو موضوع جالبی کار میکنی» بپرسید؟ به جای اینکه بپرسید «اهل کجا هستید؟»، چیزی شبیه به «برنامه ای برای تعطیلات داری؟»بپرسید.

به  جای واکنش، پاسخ دهید:

هر زمان در مورد مسئله ای با زمانی که در مورد یک موضوع اختلاف نظر دارید و او با شما مخالفت می کند، یک لحظه سکوت کنید و ببینید آن لحظه چه حسی به شما دست داده است.

سپس یک لحظه از خود بپرسید، الان چه حسی دارم؟ و این حس را با شریک خود به اشتراک بگذارید پس از آن، در مورد چگونگی پاسخ بهتر به وضعیت، به آن به عنوان یک مکالمه سازنده و نه به یک مخرب فکر کنید.

هنگامی که یک دوست را برای کسی معرفی می کنید، فقط نام آن ها را معرفی نکنید، بلکه یک مورد جالب در مورد او را نیز بیان کنید. هر زمان که حس قدردانی نسبت به همسرتان داشتید آن را ابراز کنید:

هر نوع رشد و پیشرفت همسرتان در زندگی را مهم جلوه دهید. این امر شانس شما برای موفقیت را افزایش خواهد داد حتی زمانی که شرایط وخیم می شود.

کمک کنید تا همسرتان احساساتش را بروز دهد:

با اعتماد به نفس دادن به همسر خود به او اجازه دهید تا احساسش را بیان کند. به عنوان مثال، اگر او درباره چیزی که در محیط کار موجب ناراحتیش شده صحبت میکند، می توانید پاسخ دهید “این واقعا آزار دهنده است، اگر من در وضعیت مشابه بودم، من نیز از این موضوع خسته میشدم. “این نوع واکنش بیان می کند که احساسات شریک زندگیتان ارزشمند و واقعی است.

بهبود روابط اجتماعی موثر

مقالات مرتبط: بهبود روابط فردی با دیگران، تاثیر مهم روابط اجتماعی در زندگی فردی

احساس همدردی در روابط اجتماعی قوی:

تمرین کنید ،با همدلی پاسخ دهید، باید بتوانید جهان را در آن لحظه از دیدگاه او ببینید بخصوص در زمان هایی که شریک زندگی شما شرمنده است. این کار باعث می شود تا دیگران را قضاوت نکنید. برای درک کردن حس دیگران اول باید احساسات خود را باور کنید.

و اما ارتباط موثر چیست؟

در یک ارتباط موثر باید انتقال افکار و احساسات به صورت دو‌ طرفه باشد. در حالی‌ که مهارت‌های کلامی شامل گفتگو و مذاکره است؛ مهارت غیر کلامی، زبان بدن و حالات صورت را در برمی‌گیرد.

امروزه تحقیقات نشان داده است که بیشتر پیام از طریق “تُن صدا و حرکات بدن” منتقل می‌شود. این مسئله زمانی جالب‌تر می‌شود که شما نیز به صورت ناخودآگاه این پیام پنهان را درک می‌کنید.

بنابراین علاوه بر آگاه بودن از کلماتی که استفاده می کنید توجه به حرکات بدن و صدا در حین ارتباط بسیار مهم است. در یک ارتباط موثر ابتدا باید احساسات خود را مدیریت کنید. مدیریت احساسات خود شرط داشتن ارتباط موفق با دیگران است. اگر بدانید چگونه با احساساتی مثل خشم، ناراحتی، ترس، نفرت، تعجب و لذت در ارتباط باشید، بهتر خود را مدیریت خواهید کرد.

حتی در موقعیت‌های پر از چالش می‌توانید به راحتی کنترل شرایط را در دست بگیرید و به شکل اثر بخش‌تری با دیگران ارتباط برقرار کنید.

اهمیت ارتباط موثر

افرادی که سخت‌تر یا بهتر از دیگران کار می‌کنند، همیشه همه توجه‌ها را به خود جلب نمی‌کنند. گاهی اوقات مهم‌ترین مسئله این است که چگونه ایده‌هایتان به دیگران بفروشید و آنها را متقاعد کنید؟

مهارت‌های ارتباطی به شما امکان می‌دهد تا تاثیرگذاری بیشتری داشته باشید و به ارتباطات بیشتری دست یابید. این مهارت بیشتر از یادگیری یک زبان خارجی یا هر مهارت کاری دیگر مهم است. یک فرد با مهارت‌های ارتباطی بهتر، در جایگاه شغلی بهتری از هم رده‌های خود قرار می‌گیرد.

با تقویت مهارت‌های اجتماعی، حتی در موقعیت‌های پرتنش، بدون از بین رفتن اعتماد و احترام می‌توانید ارتباطات خوبی داشته باشید. ارتباط موثر ترکیبی از مهارت‌هایی از جمله ارتباط غیرکلامی، شنونده فعال بودن، فن بیان، هوش هیجانی بالا است.

چگونه مهارت‌های ارتباطی‌مان را بهبود ببخشیم؟

بهترین موقعیت برای تمرین مهارت‌های اجتماعی ارتباطات روزانه است. با تعاملات ساده این مهارت‌ها را در موقعیت‌های مختلف تمرین کنید:

پیامی واحد بفرستید:

پیام‌های درهم و مبهم نفرستید. توجه کنید کلمات و لحن صدا، حرکات بدن، حالات صورت یک پیام واحد را برسانند. بر ذهنیت خود تسلط داشته باشید: ذهنیت شما بر روابط‌تان تاثیر می‌گذارد پس درباره هیچ فردی نیز پیش داوری نکنید. آگاهانه انتخاب کنید که صادق و صبور، مودب باشید. همان‌طور که دوست دارید دیگران نسبت به شما بی‌تفاوت نباشند شما نیز نسبت به احساسات دیگران  بی‌تفاوت نباشید.

یک شنونده فعال باشید:

باید بتوانید به دیگران گوش دهید و در گفتگوی دو طرفه شرکت کنید. وقتی به خوبی گوش می‌دهید از فرد مقابل شناخت بهتری پیدا می‌کنید. همچنین به شما کمک می‌کند که جلوی سوء‌ تفاهم‌ هایی که نتیجه عدم درک و شناخت یکدیگر است را بگیرید.

علاقه خود را به چیزی که گفته می‌شود نشان دهید. گاهی‌ اوقات لبخند بزنید و مطمئن شوید که حالت دوستانه‌ای دارید. با عباراتی مثل “بله” یا “اوه” گوینده را به ادامه صحبت ترغیب کنید.

قضاوت نکنید:

برای داشتن یک رابطه پویا لزومی ندارد که تمام افرادی که با آنها در ارتباط هستید را دوست داشته باشید یا با عقاید آنها موافق باشید. تنها لازم است که قضاوت و سرزنش را کنار بگذارید تا بتوانید دیگران را درک کنید.

در زبان بدن به تفاوت‌ها توجه کنید:

هر فرد ممکن است با توجه به نوع فرهنگ و خانواده، زبان بدن متفاوتی داشته باشد. پس در خواندن زبان بدن دیگران به سن، احساسات درونی، فرهنگ خانوادگی و اجتماعی آنها توجه کنید.

 شمرده صحبت کنید:

زیر لبی و نامفهوم کلمات را ادا نکنید. افراد میزان شایستگی اجتماعی را از طریق نحوه بیان کلمات می‌سنجند. آرام صحبت کنید؛ اگر سریع صحبت کنید دیگران به سرعت به تنش‌‌های درونی شما پی می‌برند. شروع به تمرین کنید تا صدای خود را آرام و ملایم کنید. به صدای خود روح بدهید و یکنواخت صحبت نکنید.

 مثبت فکر کنید:

اظهارنظر مثبت آنهایی هستند که تشویق کننده و موثر هستند در حالیکه نظرات منفی، دلسردکننده است. ذهن اغلب تمایل دارد که روی نکات منفی تمرکز کند بنابراین بسیار مهم است که آگاهانه نظرات و گفتگوی مثبت را مدیریت کنیم.

بهبود روابط اجتماعی موثر

 درک حالات چهره:

هوش هیجانی در مورد مدیریت احساسات و هیجانات خود و دیگران است. بنابراین مهم است که به حالات چهره افراد توجه کنیم. حالات چهره بخصوص چشم‌ها دروغ نمی‌گویند. از طریق تماس چشمی می‌توانید بازخورد بهتری بگیرید و آنچه را که فرد مقابل در صحبت هایش بروز نمی دهد را متوجه شوید.

ویژگی شخصیتی افراد با مهارت های ارتباطی بالا

.مشاهده‌ کننده‌های خوبی هستند

توجه به دیگران به ما اجازه می‌دهد که شرایط روحی دیگران را بهتر حدس بزنیم. یک ارتباط گیرنده خوب می‌داند چگونه واکنش‌های دیگران را پیش بینی کند و براساس آن موقعیت را مدیریت نماید.
افراد با مهارت‌های ارتباطی موثر درباره انسان های دیگر بسیار کنجکاو هستند. این فرد بهتر می‌تواند با دیگران  منطبق شون و همیشه در زمان برقراری ارتباط به فرد مقابل و شرایط او نیز فکر کنید.

 در ارتباطات پیش قدم هستند

در ارتباط یا رفع مشکلات ارتباطی به دنبال این نیستند که دیگری قدم پیش بگذارد. آنها اعتقاد دارند که در هر ارتباطی باید سهم خود را انجام دهند.

 آنها احترام قائل هستند

فردی با مهارت‌های ارتباطی بالا قادر به صحبت مسالمت‌ آمیز با افراد مخالف است. در این موقعیت‌ها آنها صبر و قرار خود را از دست نمی‌دهند. چند بار شاهد بوده‌اید که افراد بر سر مسائل بی‌اهمیت اما از نظر آنها مهم، کنترل خود را از دست داده‌اند.

هوش هیجانی بالایی دارند

افراد با هوش هیجانی بالا آگاهی خوبی از خود دارند به عبارتی خود آگاهند و کنترل احساس آنها در اختیار خودشان است. می‌دانند در برخورد با هر فرد باید چگونه رفتار کنند که درخور تفکر و احساس او باشد.

ذهن منظم و سازمان‌ یافته‌ای دارند

آنها فکر می‌کنند و سپس افکارشان را به زبان می‌آورند و از اینکه بگویند چیزی را نمی دانند نمی‌ترسند. می‌دانند که از روابطشان چه می‌خواهند و به دنبال نفع یک طرفه نیستند.

 آنها خلاق هستند

آنها دوست دارند داستان بگویند تا شنونده را در تجربیات شان شریک کنند. آنها مهارت زیادی در درگیر کردن احساسات دیگران دارند. شوخ طبع و انعطاف پذیرند و می‌دانند چه صحبت یا حرکتی برای هر موقعیت مناسب است.

 افراد یادگیرنده‌ای هستند

آنها به هر موقعیتی به عنوان فرصتی برای یادگیری نگاه می‌کنند. به خوبی رفتارهای دیگران را بررسی می‌کنند و از هر تماسی چیزی یاد می‌گیرند.

متوجه شدیم در کل برای داشتن مهارت ارتباط موثر، در درجه اول نیاز به ارتباط بهتر با درون خود دارید. اولین راه حل ارتباط موثر با دیگران، خودشناسی و نگرش مثبت درونی است، پس از آن است که می‌توانید یک ارتباط موثر و صحیح در زندگی بیرونی برقرار کنید.
همچنین تمرین و تکرارهای کوچک روزانه زمان زیادی از شما نمی گیرد اما می‌توانید مطمئن باشید که مهارت های شما را تا حد زیادی بهبود می‌ بخشد.

یادتان باشد آینه هرگز اول به شما لبخند نمی زند.

به این محتوا امتیاز دهید.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.