متن دلخواه شما اینجا ...

از چه سنی به کودک خود ماهی بدهیم و چه مقدار؟

از چه سنی به کودک خود ماهی بدهیم و چه مقدار؟
فهرست

بهترین ماهی برای کودک یک ساله

طبیعی است که اگر کمی نسبت به گنجاندن ماهی در رژیم غذایی خانواده احساس دودلی و سردرگمی کنید. از یک طرف، می دانید که ماهی یک ماده غذایی فوق العاده مغذی و در عین حال خوشمزه است و از طرف دیگر، فکر ترسناک آلودگی جیوه کافی است تا تصمیم بگیرید که کاملاً از خوردن آن چشم پوشی کنید.سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و همچنین سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده آمریکا (EPA)، دو سال پیش توصیه های به روز شده خود را در مورد ماهی ها در قالب یک مقاله منتشر کردند که در آن بیش از 60 نوع مختلف ماهی بر اساس مقدار جیوه موجود در آن ها به چند دسته “بهترین گزینه ها”، “گزینه های خوب” و “ماهی هایی که باید از مصرف آن ها خودداری کرد” طبقه بندی شده اند. رهنمودهای ساده این دو سازمان، با هدف از بین بردن دودلی ها و ابهامات مردم و در نتیجه تشویق کردن آن ها به مصرف هرچه بیشتر این غذای مفید و سالم، طراحی شده است.

اما “مرکز علوم در جهت منافع عمومی” یا همان CSPI می گوید که این رهنمودها برای محافظت از طیف وسیع مصرف کنندگان کافی نیستند. بنابراین آن ها به صورت مجزا، لیست های خود را در مورد ماهی های ایمن (و غیرایمن) برای زنان باردار و شیرده، زنانی که ممکن است باردار شوند و همچنین بهترین ماهی برای مصرف کودکان منتشر کرده اند تا مورد استفاده این دسته از افراد قرار بگیرند. این مرکز همچنین از سازمان غذا و داروی آمریکا درخواست کرده است تا توصیه های خود را بر اساس پیشرفت علم، به روز کند.

 

فواید ماهی در کودکان

فواید ماهی در کودکان

ماهی برای کودکان زیر یکسال

تردیدی نیست که ماهی ها مملو از مواد مغذی مورد نیاز بچه ها مانند آهن، پروتئین و چربی های امگا 3 هستند. اما از آنجا که این منابع غذایی ارزشمند، ممکن است به ماده خطرناک جیوه نیز آلوده باشند، بنابراین برای دستیابی به فواید سلامتی آن ها و جلوگیری از مصرف بیش از حد هر نوع آلاینده، تنوع در مصرف انواع ماهی هایی که سرو می کنید، بهترین اقدام است. به علاوه این روش به گسترش ذائقه و طعم شناسی دلبند شما نیز کمک خواهد کرد. اگر بچه های شما ماهی تن را دوست دارند، به خاطر داشته باشید محصولات و برندهایی را انتخاب کنید که از ماهی های تن کوچکتر استفاده کرده و میزان جیوه موجود در آن ها را آزمایش می کنند و در نهایت به یاد داشته باشید که به دلیل احتمال آلودگی، فرزندان خود را از منابع غذایی دریایی و فواید بی شمارشان محروم نکنید.

سن مناسب شروع مصرف میگو در کودکان!

از نظر پزشکان به محض آمادگی کودک برای مصرف مواد غذایی جامد که عموماً ۶ الی ۷ ماهگی نوزاد است، مصرف میگو مانعی ندارد. با این حال، عده ای از کارشناسان به علت بافت جویدنی میگو معتقدند بهترین زمان برای شروع مصرف میگو در نوزادان، پایان یک سالگی است. خوب است بدانید که میگو نسبت به آبزیان آب های آزاد، جیوه بسیار کمتری دارد. پس لازم نیست نگران این مسئله باشید. به علاوه، اسید های چرب امگا۳ موجود در میگو به رشد همه ی دستگاه های بدن کودک کمک بسزایی میکند. میگو حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی و ویتامین ها مانند ویتامین های گروه ب مثل ب۱۲، ویتامین A و کولین است که برای رشد مغز، قدرت حافظه، قدرت یادگیری، قدرت بینایی، تقویت سیستم ایمنی بدن و عملکرد غده ی تیروئید تاثیر بینظیری دارد. میگو علاوه بر خوش خوراک بودن در بین کودکان، اشتهای کودکان را افزایش میدهد و در عین حال از چاقی مفرط کودک جلوگیری میکند. همچنین ویتامین D موجود در ماهی، استخوانها و دندانهای کودک را تقویت کرده سبب میشود کودکان در آینده، به حداکثر رشد استخوانی خود برسند. میگو از نظر آهن بسیار غنی است و سلنیوم با مقدار مناسب موجود در میگو، به عنوان آنتی اکسیدان قوی از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کرده و استقامت بدن کودک را در برابر انواع بیماری های عفونی بالا میبرد.

 

فواید ماهی در کودکان2

فواید ماهی در کودکان2

 

خوردن ماهی برای کودکان از چند ماهگی؟

خوردن ماهی برای کودک – کودک از چه سنی می‌تواند ماهی بخورد؟ در این مطلب می‌توانید با زمان بهتر خوردن ماهی برای کودکان و نکات مهمی در مورد چگونگی خوردن ماهی کودکان شیرخوار آشنا شوید.

لزوم مشورت با پزشک برای شروع ماهی خوردن کودک

همیشه این اختلاف نظر بین پزشکان و کارشناسان تغذیهٔ کودک در مورد زمان و سن مناسب برای شروع اضافه کردن ماهی‌‌ها به برنامهٔ غذایی کودکان شیرخوار وجود دارد. بعد از آن که کودک شما خوردن مواد غذایی کمکی را در شش ماهگی شروع می کند، ماهی می‌تواند بخشی سالم از برنامۀ غذایی او باشد، اما در ابتدا لازم است با پزشک کودک خود صحبت کنید. به این دلیل که برخی کارشناسان معتقدند ماهی از جمله غذاهای آلرژی زا بوده و بیشتر پزشکان توصیه می‌کنند که ابتدا با غذاهایی که به شکل سنتی اولین غذاهای کودک هستند مثل سرلاک کودک و گوشت پوره‌شده، میوه‌ها یا سبزیجات شروع کنید و بعد کم‌کم و رفته‌رفته به فرزند خود ماهی بدهید.

دادن ماهی به نوزاد، از چه زمانی مجاز است؟

برخی کارشناسان تغذیه و آلرژی نیز معتقدند برای بیشتر کودکان از جمله آنهایی که اگزمای خفیف یا سابقۀ خانودگی آلرژی‌های غذایی یا آسم دارند، اگر ابتدا چند غذای کمتر آلرژی‌ زا مثل سرلاک، سبزیجات و میوه‌ها را بخورند و واکنش آلرژیکی نداشته باشند می‌توانند خوردن غذاهایی مانند ماهی را هم شروع کنند. بنابراین لزوم مشورت با پزشک کودکتان در مورد خوردن ماهی ضروری است. به طور خاص نیز برای برخی کودکان بیشتر از بقیه لازم است تا زمانی که پزشکشان اجازه نداده، خوردن غذاهای آلرژی‌زا مثل ماهی را شروع نکنند. اگر کودکتان هر کدام از شرایط زیر را دارد، بیشتر لازم است که حتماً با پزشکش در مورد زمان مناسب خوردن ماهی صحبت کنید:

  • قبلاً مبتلا به یک آلرژی غذایی بوده است.
  • در گذشته، به غذایی واکنش آلرژیک فوری نشان داده است.
  • اگزمای مزمن دارد.
  • بعد از انجام مراقبت‌های لازم برای درمان پوست، هنوز هم اگزمای ملایم تا شدید دارد.

همچنین کارشناسان توصیه می‌کنند که هنگام معرفی یک غذای آلرژی‌زا، آن را حتما ابتدا در خانه به کودک بدهید و نه در مهدکودک یا جای دیگری و مثل هر غذای جدیدی، سه تا پنج روز صبر کنید و بعد غذای جدید بعدی را به او معرفی کنید. با این کار شما می‌توانید مراقب کودک باشید و در صورت نشان دادن واکنش آلرژیک بفهمید آلرژی دقیقاً به چه چیزی بوده است.

علائم تشخیص آلرژی به مواد غذایی در کودک

اگر فرزند شما بعد از خوردن ماهی یا هر مادهٔ غذایی، هر کدام از این علائم زیر را از خفیف تا شدید نشان داد یا بعد از خوردن یک غذای جدید دچار آنها شد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید:

  • ورم صورت از جمله در زبان و لب‌ها
  • حساسیت پوستی
  • خس‌خس سینه
  • مشکل در تنفس
  • دردهای شکمی
  • استفراغ و اسهال
  • توجه به دیگر موارد خطرساز هنگام دادن ماهی به کودک

غیر از آلرژی کودک دربارهٔ خوردن ماهی،‌ چند مورد دیگر نیز وجود دارد که لازم است والدین به دقت مراقب آنها باشند. برخی از این موارد شامل نکات زیر است:

وجود جیوه: ماهی‌ غنی از پروتئین، ویتامین D، اسیدهای چرب امگا۳ و دیگر مواد مغذی است اما برخی از انواع ماهی حاوی مقادیر بالایی از متیل جیوه یعنی ماده‌ای است که تصور می‌شود در دُزهای بالا برای رشد مغز و سیستم عصبی کودک مضر هستند. بنابراین کارشناسان توصیه می‌کنند که از دادن کوسه ماهی و اره‌ماهی به کودکان خودداری کنید و برای پایین نگه داشتن سطح جیوه، مقدار ماهی‌ای را که به کودک می‌دهید به کمتر از ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنید. انواع ماهی‌های مناسب که جیوهٔ کمی دارد شامل ماهی سالمون و قزل‌آلاست.

باکتری‌ها و ویروس‌ها: مطمئن شوید که ماهی کاملاً پخته شده است تا باکتری‌ها و ویروس‌هایی که در ماهی خام یا نیمه‌پخته رشد می‌کنند کشته شوند و وارد بدن کودکتان نشوند.

احتمال خفگی: برای جلوگیری از خفگی یا گیر کردن غذا در گلوی بچه‌ها، استخوان‌ها و تیغ‌های ماهی‌ها را به خوبی جدا کنید و گوشت ماهی را کاملاً له یا پوره کنید و سپس به کودکتان بدهید.

خواص و فواید خوردن ماهی برای کودکان

تغذیه مناسب کودکان در سنین رشد یکی از مسائل مهم به شمار می رود.
از آنجایی که ماهی ارزش غذایی بسیار زیادی دارد و برای سلامت بدن ضروری است و باعث میشود کودکان باهوش تری داشته باشید باید کودکان خود را به خوردن این ماده غذایی ارزشمند عادت دهید.

تاثیرات مفید خوردن ماهی در کودکان

تحقیقات نشان داده مصرف ماهی بر روی هوش و خواب کودک شما تاثیر میگذارد از این رو کودکانی که ماهی میخورند نسبت به دیگر کودکان از هوش بالاتری برخوردار هستند و خواب راحت تری دارند.

مزایای امگا 3 موجود در ماهی

اسیدهای چرب امگا 3 خطر ابتلا به بیماری آسم در کودکان را کاهش میدهد و باعث طول عمر بیمارانی میشود که دچار حملات قلبی شده اند. امگا 3 در معکوس کردن اثر ژن مغزی که به علت فرکتوز باعث بیماری میشود تاثیر مثبت دارد.

مطالعات نشان می دهد خوردن ماهی روند ادراک و خواب کودکان را بهبود می بخشد. یک تحقیق یک ساله بر روی 541 کودک دختر و پسر 9 تا 11 سال نشان داد کودکانی که در هفته یک بار ماهی میخورند از نظر تست آی کیو 4.8 نمرات بالاتری نسبت به کودکانی که به ندرت ماهی میخورند کسب کردند.

خوردن ماهی برای باهوش تر شدن و تنظیم خواب کودک

همچنین کودکانی که در ماه یک یا دو وعده ماهی میخورند نمراتشان 3.3 بیشتر از کودکانی است که اصلا ماهی نمیخورند. محققان در این تحقیق به این نتیجه رسیده اند که اختلالات خواب کودکانی که ماهی میخورند نسبت به سایر کودکان کمتر است و کیفیت خواب بهتری دارند. مطالعات بر روی مزایای اسیدهای امگا 3 به عنوان جزء اصلی مواد غذایی نشان می دهد والدین باید مصرف ماهی در کودکان خود را جدی بگیرند و از این طریق اسیدهای چرب امگا 3 را به رژیم غذایی کودکانشان بیاورند و فقط به مکمل ها اکتفا نکنند. محققان بر این باورند والدین باید ماهی را سر میز شام بیاورند تا به فرزندان خود در تحصیل کمک کنند تا هم عملکرد تحصیلی آنها بهبود پیدا کند و هم خواب راحتی داشته باشند. همچنین افزودن اسیدهای چرب امگا 3 رفتارهای ضد اجتماعی کودکان را کاهش می دهد و مصرف ماهی در کودکان نتایج شگفت انگیزی خواهد داشت.

چقدر ماهی به کودکانمان بدهیم؟

درست است خوردن ماهی فواید بسیاری برای کودکانمان دارد اما مصرف بیش از حد هر چیزی برای بدن مضر است بنابراین مادران عزیز باید مقدار مناسبی از ماهی را به رژیم غذایی کودکانشان اضافه کنند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.

  • به کودکان 1 تا 2 سال روزی 28 گرم ماهی بدهید.
  • به بچه های 3 تا 6 سال روزی 42 گرم ماهی بدهید.
  • کودکان 6 سال به بالا روزی 56 گرم ماهی میتوانند مصرف کنند.

خوردن ماهی برای کودک

خواب بهتر و هوش بالاتر با خوردن ماهی

محققان دانشگاه پنسیلوانیا در مطالعه خود دریافتند کودکانی که ماهی مصرف می‌کنند باهوش‌تر می‌شوند و همچنین از خواب بهتری برخوردار می باشند. به گزارش ایسنا و به نقل از تک تایمز، طبق مطالعه محققان دانشگاه پنسیلوانیا، خوردن ماهی به کودکان اجازه می‌دهد که هوشمندتر رشد کنند و بهتر بخوابند. نتایج این تحقیق، تحقیقات پیشین را در مورد مزایای اسیدهای چرب امگا 3 که در بسیاری از انواع ماهی یافت می‌شود، تایید می‌کند. ثابت شده است که اسیدهای چرب امگا 3 برای کمک به افزایش طول عمر بیمارانی که دچار حمله قلبی شده‌اند، کاهش خطر ابتلا به آسم در کودکان و معکوس کردن اثر ژن مغزی که به خاطر فروکتوز موجب بیماری می‌شود، مفید است. بر اساس مطالعه جدیدی از دانشگاه پنسیلوانیا، مصرف ماهی بیشتر باعث بهبود ادراک و خواب در میان کودکان می‌شود. محققان با جمع‌آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه‌های خود به این نتیجه رسیدند.

آنها میزان مصرف ماهی افراد مورد مطالعه شامل 541 پسر و دختر در چین با سن 9 تا 11 ساله را کنترل و بررسی کردند. سپس محققان از والدین در مورد الگوهای خوابیدن افراد شامل مدت زمان، پریدن از خواب در شب و خواب آلودگی در طول روز پرسیدند. هنگامی که افراد به سن 12 سالگی رسیدند، رشد مغز آنها از طریق آزمون‌های IQ اندازه گیری شد. محققان پس از در نظر گرفتن عوامل مختلف در مطالعه خود دریافتند کودکانی که حداقل یک بار در هفته ماهی می‌خورند، دارای نمراتی هستند که به طور متوسط 4.8 امتیاز بیشتری از کودکانی است که به ندرت یا هرگز ماهی نمی‌خورند. در همین حال بچه‌هایی که تنها گاهی اوقات، مثلا ماهانه دو یا سه بار ماهی می‌خورند، به طور متوسط 3.3 امتیاز بالاتری داشتند. علاوه بر این، محققان دریافتند که مصرف ماهی بیشتر با اختلالات خواب کمتری همراه است، چرا که کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد.

محققان تاثیرات اسیدهای چرب امگا 3 را نه به عنوان مکمل، بلکه به عنوان جزء اصلی مواد غذایی مورد بررسی قرار دادند. این باعث می‌شود که مطالعه ارزشمندتر باشد، زیرا والدین به راحتی می‌توانند مصرف ماهی و میزان مصرف اسیدهای چرب امگا 3 را به وعده‌های غذایی روزانه بیاورند و تنها به مکمل‌ها تکیه نکنند. یافته‌های این مطالعه بسیار واضح است، اما به گفته “جیانگ‌هونگ لیو” نویسنده اصلی مطالعه و مدرس دانشگاه پنسیلوانیا، تحقیق در مورد این موضوع هنوز به خوبی توسعه نیافته است. با این حال وی توصیه می‌کند که والدین ماهی را در میز شام قرار داده و به بچه‌ها کمک کنند تا از لحاظ تحصیلی عملکرد بهتری داشته باشند و شب‌ها بهتر بخوابند. “آدرین راین” استاد دانش‌شناسی دانشگاه پنسیلوانیا که بخشی از این مطالعه است، گفت: کسری خواب با رفتار ضد اجتماعی همراه است. ادراک ضعیف با رفتارهای ضد اجتماعی همراه است. وی سپس افزود که اسیدهای چرب امگا 3 برای کاهش رفتارهای ضد اجتماعی مفید شناخته شده است، بنابراین نتایج افزایش مصرف ماهی غافلگیر کننده نیست.

رعایت اعتدال در مصرف ماهی و احتیاط:

  • همانطور که می دانید در استفاده از ماهی و فواید آن، نکته ی قابل انکاری وجود ندارد، ولی عوامل و خطرات خاصی در ارتباط با استفاده آن وجود دارد، که تعدادی از این خطرات در این جا بیان شده است:
  •  دقت کنید تا از ماهی هایی که از آب های آلوده به جیوه صید شده اند مصرف نکنید.
  • ماهی هایی که دارای جیوه بالایی هستند عبارت اند از:   کوسه ها، شمشیر ماهی ها، شاه ماهی ها و ماهی های خال خالی که نباید در رژیم غذایی کودکان قرار گیرد،
  • ماهی هایی که سطح جیوه در آن ها پایین است، عبارتند از: ماهی قزل آلا، میگو، پولک ماهی و گربه ماهی. از بین این ماهی ها، قزل آلا منبع عالی از اسیدهای چرب امگا 3 است. (خرید ماهی تازه قزل آلا زدبازار)
  • تاکید ما به رعایت مصرف ماهی هایی که جیوه نداشته باشند از آن جهت است که اگر فرزندان شما از ماهی هایی که سطح بالایی از جیوه دارند، مصرف کنند، به مغز و همچنین سیستم عصبی آن ها ضرر خواهد رسید. کودکان بیشتر در مقابل مصرف جیوه آسیب پذیر هستند، زیرا مغز آن ها در مرحله ی رشد می باشد. پس این نکته مهم است که چه نوع ماهی باید در رژیم غذایی کودکان قرار گیرد.
2.4/5 - (7 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.