متن دلخواه شما اینجا ...

پرورش ماهی در قفس، اخبار آبزیان خبرگزاری مهر می گوید…

پرورش ماهی در قفس، اخبار آبزیان خبرگزاری مهر می گوید…
فهرست

انواع قفس پرورش ماهی

قفس های پرورش ماهی با توجه به طرح و اندازه هایشان انواع گوناگونی دارند.

چهار نوع اصلی قفس عبارتند از: ثابت، شناور، قابل غوطه وری و غوطه ور که استفاده از ۲ مدل ثابت و شناور رایج تر است.

۱) قفس های ثابت: این قفس ها هم که دارای کیسه توری می باشند به وسیله تیرك هایی در كف دریاچه یا رودخانه در آب نگهداری می شود. هزینه این قفس ها نسبتاً ارزان و ساختن آن ها آسان است، ولی از لحاظ اندازه و شكل محدودیت دارند و فقط در محل های كم عمق با بستر مناسب مستقر می شوند.

۲) قفس های شناور: توری قفس های شناور توسط یك حلقه یا چارچوب شناور نگهداری می شود. كاربرد این قفس نسبت به سایر انواع قفس بیشتر است و می توان آن ها را در اشكال و اندازه های مختلف طراحی كرد.

۳) قفس های قابل غوطه وری: همانگونه که در شکل زیر مشخص است، كیسه توری قفس قابل غوطه وری، متكی به یك چارچوب یا دكل است و می تواند در عمق های مختلف آب قرار گیرد. این مزیت باعث می شود كه در شرایط آب و هوایی بد از صدمات در امان باشد. این مدل قفس در زمان آرامش آب، در سطح آب نگه داشته می شود و هنگام بدی آب و هوا درون آب غوطه ور می گردد.

۴) قفس های غوطه ور: قفس های غوطه ور ساده، معمولاً از تعدادی جعبه چوبی ساخته می شوند كه در میان آن ها شكاف هایی وجود دارد و آب از درون آن ها عبور می كند. این قفس ها توسط سنگ یا پایك به بستر آب محكم می شوند.

 

پرورش ماهی در قفس

پرورش ماهی در قفس

 

مجوزهای لازم

قدم اولیه برای دریافت مجوز مراجعه به اداره‌ی شیلات منطقه ای است که قصد دارید کارتان را در آن جا راه اتدازی کنید. با مراجعه به شیلات باید درخواست ایجاد یک سایت ( فضای پرورش) را بدهید، هر منطقه با توجه به شرایط خاص خود، یک سری نکات را در نظر می‌گیرد که با رعایت آن اصول می توانید اولین و مهمترین مجوز را دریافت کنید، اداره‌ی محیط زیست و سازمان بنادر و کشتیرانی- در مناطق بندری- از دیگر اداره هایی هستند که به مجوز آن‌ها و رعایت اصولی که برای این کار در نظر گرفته‌اند نیاز دارید. بعد از گرفتن تمام مجوزها ، با توجه به شرایط محیط آبی‌، به انتخاب نوع و گونه‌ی ماهی مورد نظر می رسیم.

تعداد قفس های پرورش ماهی در ایران

طبق آخرین آمار اخذ شده از فعالیت سرمایه گذاران بخش خصوصی در زمینه پرورش ماهی در قفس، هم اکنون نزدیک به ۲۰۰ قفس دریایی در مجموع آبهای شمالی و جنوبی کشور با اخذ مجوز نسبت به پرورش ماهی شروع به فعالیت کرده اند. در جنوب ایران گونه های صوف و شانک در قفس پرورش داده می شوند و در آبهای دریای خزر در سه استان گلستان، مازندران و گیلان نسبت به پرورش ماهیان دریایی کپور، آزاد، خاویاری و قزل آلا توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی پرورش داده می شود.

اجزاء قفس شامل :

1. طناب ها :
جنس طناب ها از انواع pp ، پلی استيل پروپيلن ، Dyneema ، پلی استر و نایلون می باشد که بصورت کالف یا آماده ) متصل به حلقه ها و گوشواره ها ( عرضه می گردد .
2. انواع بویه ها :
بویه ها شناورهایی از جنس پلی اتيلن می باشند و در ابعاد و احجام مختلف توليد می شوند که عبارتند از : ” 250 ، 475 ، 700 ، 925 ، 1150 ، 1375 ، 1600 ” ليتري .کليه بویه ها مجهز به حلقه اتصاالت در پایين و باالي خود می باشند که از جنس استيل گالوانيزه گرم تهيه می شوند.
3. انواع لنگرها :
لنگرها بر اساس وضعيت بستر طراحی و توليد می شوند ، بطوریکه انواع چنگکی ، خيشی و مکعبی بترتيب براي بسترهاي سنگی ، ماسه اي و گلی بکار می رود.

در قفس ها از زنجير فولادي استفاده می گردد:
زنجير زیر بویه تا صفحه تقسيم که از نوع بدون پل بوده و از مهمترین ارکان قفس می باشد و تحت فشار دائمی بوده و کليه ضربات را تحمل می نماید . به همين دالیل دچار خوردگی می شود و بر اساس قانون خوردگی که براي هر سال یک ميلی متر تعيين نموده است ، می بایست پس از -4 3 سال نسبت به تعویض انها اقدام نمود . طول این زنجير با طول موج اندازه گيري شده در منطقه مورد نظر می بایست برابر باشد .
4. انواع تورها :
تور داراي سه وظيفه اصلی به شرح زیر می باشد: نگهداري ماهی ذخيره شده، حفاظت از ماهی ها در مقابل شکارچيان خطرناك خارج از تور و عبور جریان آزادانه آب از محيط خارج به داخل قفس و برعکس . اندازه چشمه تور فاصله اي است که دو ریسمان موازي تور از یکدیگر دارند که در شکل مشخص می باشد .
5.انواع شگل ها :
گوشواره هایی از جنس فوالد گالوانيزه گرم می باشند که قدرت نگهدارندگی آنها از -17 2 تن متغير می باشد . همانگونه که در شکل زیر مالحظه می گردد شگل با پيچ و مهره ) قرمز رنگ ( مجهز به پين امنيتی به صفحه تقسيم متصل شده است .
6.انواع براکت :
براکت ها پایه هایی از جنس پلی اتيلن می باشند که براي نگهداري لوله ها در کنار یکدیگر و افزایش استحکام سازه استفاده می شوند . توليد آنها به دو روش تزریقی ) تو پر ( و توسط قالب گيري ) تو خالی ( انجام می گيرد . در قسمت داخلی پایه ها می توان قالب هایی را تعبيه نمود تا به هنگام جمع نمودن و باال آوردن تورها ، حلقه هاي متصل به تور را در این قالب ها انداخت . در قسمت باالیی براکت سوراخی براي عبور لوله دستگيره که معموالً قطر 110 ميليمتر داشته و به رنگ زرد ) براي دید بهتر در شب ( می باشد تعبيه می گردد . براکت ها بسته به نوع لوله اي که از آنها عبور می نماید داراي ابعاد مختلفی می باشند : 200 ، 250 ، 280 ، 315 ، 350 ، 400 ميليمتر و به صورت دو ردیفی یا سه ردیفی .
8. تور شکن ها :
این وسيله براي مراقبت از تورهاي ضد شکارچی بکار می رود . بطوریکه می دانيم این تورها در باالي قفس قرار می گيرند و از شيرجه ي پرندگان و ورود آنها به داخل قفس جلوگيري می نمایند و اندازه ي چشمه ي آنها 70-100 ميلی متر است اغلب سبک ، انعطاف پذیر و از جنس نایلون و گره دار می باشند ، تورشکن ها پایه هایی از جنس پلی اتيلن می باشند که براي نگهداري تورها در باالتر از سطح آب بکار می روند . عموماً از لوله هاي پلی اتيلنی یا طناب هاي پلی پروپيلن ساخته می شوند ، بطوریکه تور ضد شکارچی در فاصله 1.5 متري باالتر از سطح آب قرار گيرد . با این وسيله کار صيد و بيومتري ماهيان راحت تر انجام می گيرد .

معرفي انواع قفس ها:

1. قفس گرد از جنس پلی اتيلنی فشار قوي (HDPE)

2.  قفس با چهارچوب فلزي (CAGE METAL)

3. قفس پایه کششی (TLC)

4. قفس هاي کروي (SCK)

5. قفس با چهارچوب طناب شناور (CAGE FRC)

6.  قفس غوطه ور بشقابی شکل (SCL)

تولید کننده ماهی در قفس:

تمام سرمایه‌ام در دریا است اما بیمه ندارم

به گزارش تسنیم، یک فعال اقتصادی گفت: بیمه محصولات کشاورزی هنوز چهار چوب مشخصی برای صنعت جدید پرورش ماهی در قفس ایجاد نکرده است درحالی که تمام سرمایه فعالان این بخش در دریا و در معرض حوادث طبیعی است.

حسین یوسفی مدیرعامل شرکت طرح توسعه نیکسا که در دیدار اخیر 2500 نفر از فعالان اقتصادی با رهبر معظم انقلاب سخنرانی داشت در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم  اظهار کرد: ذخایر دریایی آبزیان در ایران و سایر کشورها در حال کاهش است؛ به همین منظور  با سیاست های وزیر جهاد کشاورزی برای تولید آبزیان بزرگترین مزرعه پرورش ماهی در قفس در ایران با تکنولوژی روز دنیا در دور افتاده‌ترین نقطه استان هرمزگان ایجاد شده است. وی افزود: این مزرعه برای 108 نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است و 50 درصد محصول تولید آن به خارج از کشور صادر و مابقی در بازار داخلی مصرف می شود. مدیرعامل  این شرکت پرورش ماهی در قفس ادامه داد:  محصول تولید این مزرعه، ماهی های صبیتی و شانک است که هر دو رقم در بازار های جهانی مشتری زیادی دارد. وی با اشاره به اظهارات خود در دیدار با رهبر معظم انقلاب تصریح کرد: با توجه به اینکه 5 هزار کیلومتر سواحل شمال و جنوب با احتساب جزایر، ساحل داریم فرصت مناسبی برای اشتغال در مناطق محروم  و مرزی کشور ایجاد شده است که علاوه بر تولید، ارز آوری و اشتغال پایدار  برای کشور، امنیت و تثبیت سکونت سواحل نشینان را نیز به ارمغان می آرود.

بیشتر بدانید: ارزش صادرات آبزیان به 380 میلیون دلار رسید

دریافت مالیات بر ارزش افزوده از واردات تجهیزات تولید ماهی در قفس

مدیرعامل شرکت طرح توسعه نیکسا ادامه داد: 70 درصد تجهیرات مورد نیاز پرورش ماهی در قفس وارداتی است و با توجه به اینکه به طور مستقیم برای تولید مورد استفاده قرار می گیرد نباید از واردات  آن مالیات بر ارزش افزوده 9 درصدی اخذ کرد.
وی اظهار داشت: قصد شرکت ما از واردات این محصولات، فروش در بازار نیست، بلکه واردات تکنولوژی است و برای مصارف داخلی خود شرکت  استفاده می شود اما با این وجود مجبور به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستیم.

یوسفی در ادامه با اشاره به امکان توسعه این صنعت گفت: همه صیادانی که در منطقه اقدام به صید می کنند می توانند با دریافت تسهیلات ارزان قیمت به راحتی واحد های 50 تنی تا 200 تنی را راه اندازی و به این صنعت ورود پیدا کنند.

وظایف حاکمیتی برای پرورش ماهی در قفس به درستی انجام نمی‌شود

یوسفی اظهار داشت: میزان تولید میگوی کشور بعد از انقلاب صفر بود و دولت وقت تسهیلاتی زیادی برای راه اندازی این صنعت پرداخت کرد اما اکنون بدون اتکا دولت به سرعت به کار خود ادامه می دهد. وی افزود: شرکت ما بخش زیادی از کار هایی که انجام می دهد حاکمیتی است به طوری که  تا به امروز واکسن این ماهیها در ایران نیامده بود به همین منظور مجبور شدیم به صورت شخصی برای تامین واکسن مورد نیاز اقدام کردم؛ در بحث آموزش نیز کارشناسان خود را برای آموزش به ترکیه اعزام می‌کنیم  همچنین از کارشناسان مطرح دنیا با هزینه های شخصی برای حضور در ایران و انتقال دانش و آموزش دعوت به عمل می آوریم.

مدیرعامل شرکت طرح توسعه نیکسا اظهار داشت: در صورتی که این صنعت در کشور پابگیرد و بتوانیم بچه ماهی را در داخل تولید کنیم بسیاری از مشکلات حل می شود؛ در حال حاضر  در شرکت خودمان به دنبال تولید بچه ماهی از ماهی های مولد خلیج فارس هستیم، درحالی که این وظایف را باید سازمان تحقیقات شیلات انجام دهد. وی اظهار داشت: در کشور ترکیه فردی با  سی و پنج تن ماهی پرورش ماهی در قفس را  شروع کرده و  امروز آن را به شصت و پنج هزار تن رسانده است؛ او چه کار کرده، چرا ما نیز نباید بتوانیم این کار را انجام دهیم؟ یوسفی گفت: رهبر معظم انقلاب در این دیدار فرمودند که مشکلاتی که هست باید برداشته شود و گیرها رفع شود.

ماهی در قفس

بیشتر بدانید: خرید ماهی تازه زدبازار

ظرفیت 4 میلیون تنی پرورش ماهی در قفس

وی به این موضوع نیز اشاره کرد که مقام معظم رهبری زمانی که شنیدند تولید آبزیان در کشور که قبل از پیروزی انقلاب 32 هزار تن بودT امروز به یک میلیون و 260 هزار تن رسیده است فرمودند:  این توفیق ها نیز باید منعکس شود؛ اگر مشکلات منتقل می شود موفقیت ها نیز باید منتقل شود. وی اظهار داشت:در این دیدار رهبر معظم انقلاب به اهمیت بهرمندی از ظرفیت های کشور اشاره کردند. مدیرعامل شرکت طرح توسعه نیکسا اظهار داشت: باید توجه داشت که توانمندی های کشورمان بسیار بالا است به طوری که بر اساس مطالعات سازمان شیلات و مهندسان داخلی و خارجی در بخش تولید ماهی قفس، می‌توانیم 4 میلیون تن تولید داشته باشیم.

پرورش ماهی در قفس بیمه ندارد

وی اظهار داشت: بیمه محصولات کشاورزی هنوز چهار چوب مشخصی برای این صنعت جدید (پرورش ماهی در قفس) ایجاد نکرده درحالی که در همه بخش‌های دیگر مانند زراعت و دام و طیور خدمات بیمه ای تعریف شده است.
یوسفی با اشاره به اینکه حوادث طبیعی زیادی در دریا و برای صنعت پرورش ماهی در قفس وجود دارد گفت: ورود بیمه به این صنعت از الزامات است در غیر این صورت پرورش ماهی در قفس رشد نمی‌کند ؛ در دریا حوادث پیش بینی نشده زیادی وجود دارد که  ممکن است یک‌شبه همه سرمایه یک تولید کننده را از بین ببرد.

بندرعباس – مدیرکل شیلات هرمزگان گفت: تا پایان سال ۵ هزار و ۹۰۰ تن ماهی در قفس در هرمزگان تولید می شود

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن یکتاپور با بیان اینکه علرغم تمام موانع و مشکلات و تحریم‌های ظالمانه این میزان تولید ۵۰۰ تن بیشتر از مدت مشابه در سال گذشته است تصریح کرد: اکنون چهار واحد پرورش ماهی در قفس در استان با ظرفیت تولید سالانه ۶ هزار تن فعال است. مدیرکل شیلات هرمزگان با بیان اینکه: ظرفیت هرمزگان برای تولید پرورش ماهی در قفس ۱۱۳ هزار تن است، افزود: شانک و سوف دریایی از جمله گونه‌هایی است که در قفس پرورش داده می‌شود.

معاون مجری توسعه پرورش ماهی در دریا سازمان شیلات ایران نیز در این جلسه گفت: هرمزگان اولویت نخست این بخش در کشور است که ظرفیت‌های مناسبی دارد. علی ایزدی افزود: شناسایی پهنه‌های مناسب برای پرورش ماهی در دریا، تسهیلات بانکی، بازاریابی، مطالعات اولیه وبومی کردن تجهیزات از جمله اقداماتی است که برای رونق بیشتر این بخش در حال اجراست.
وی گفت: به سرمایه گذاران این بخش با توجه به میزان تولید تسهیلات بانکی پرداخت می‌شود.

در ادامه معاون آبزی پروری شیلات هرمزگان گفت: علرغم صدور مجوز تکثیر و پرورش ماهیان دریایی به میزان کافی بدلیل مشکلات و موانع موجود هنوز نتوانسته به اهداف توسعه‌ای برنامه کشور برسد که این موانع و مشکلات شامل عدم تأمین بچه ماهی به مقدار کافی و واردات از خارج کشور، واردات قفس و تجهیزات جانبی و عدم تخصیص ارز دولتی و عدم تأمین اعتبارات کافی حمایتی دولتی برای انتقال دانش فنی، آموزش و تحقیقات در تکثیر و پرورش ماهیان دریایی است که تولیدکنندگان پرورش ماهی در قفس و شیلات با آن مواجه است.

عبدالرسول دریایی افزود: با همه مشکلات موجود تلاش‌های زیادی برای توسعه این صنعت انجام شده و ٥٠ قفس در این استان توسط بخش خصوصی در دریا مستقر شده و در حال تولید هستند اما نیازمند حمایت بیشتر توسط بانک‌ها، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سایر ارگان‌ها ی مرتبط است. وی افزود: هرمزگان با دارابودن بیش از ۲ هزار کیلومتر نوار ساحلی و ٢٣ بندر صیادی به عنوان بنادر پشتیبان ظرفیت مناسبی برای پرورش ماهی در قفس دارد و در صورت راه اندازی ١١٣ هزار تن ظرفیت سنجی انجام شده حدود ٤٠٠٠ شغل بطور مستقیم برای مردم استان ایجاد خواهد شد. همچنین در راستای حمایت از صیادان عزیز و کاهش فشار بر ذخایر آبزیان دریا به تعاونیهای صیادی استان مجوز پرورش ماهی در قفس داده شده است.

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.