نکات مهم در خرید ماهی
نگهداری و مصرف آبزیان:
همانطور که می دانید یکی از مهم ترین مرحله در صید آبزیان نگهداری آبزیان پس از صید می باشد و باید در زمان خرید به فاکتور تازگی ماهی توجه زیادی شود زیرا آبزیان به دلیل داشتن اسید های چرب غیر اشباع زیاد در معرض فساد سریع قرار دارند. بنابراین باید در زمان خرید به تعدادی از نکات توجه فراوان شود.
نکات بسیار مهم در مورد خرید و نگهداری ماهی و سایر آبزیان:
خرید ماهی و میگو را از مراکز تحت نظارت انجام دهید:(خرید ماهی تازه از زدبازار)
- خب ما می دانیم که فاصله دریا از خشکی زیاد است و لوازم صیادی موجود در کشور چندان پیشرفته و مجهز به وسایل برودتی نیستند، بهتر است اگر دور از نواحی ساحلی زندگی می کنید، از خرید ماهی تازه در فصل تابستان خودداری کنید و در فصول گرم بهتر است از استفاده کنید. (خرید اوزون برون منجمد و با کیفیت)
- اگر ماهی بسته بندی شده را خریداری می کنید، دقت کنید از خرید بسته هایی که در کناره ها سفید رنگ هستند یا به زردی گراییده اند، اجتناب کنید
- از خرید بسته هایی که ماهی داخل آن تیره شده اند خودداری کنید.
- از خرید بسته های ماهی که درون آن لایه های یخ وجود دارد، خودداری کنید.
- از خرید بسته های حاوی برفک خودداری کنید.
- از نگهداری آبزیان بیش از سه ماه در فریزرهای خانگی اجتناب کنید.
- در اولین فرصت پس از خرید ماهی، شکم آن را خالی کنید.
- هرگز برای رفع انجماد ماهی را زیر شیر آب گرم قرار ندهید.
- برای طبخ حتی المکان ماهی را سرخ نکنید و کبابی یا پخت در فر یا بخار پز را انجام دهید.
- خوردن دو بار ماهی در هفته باعث سلامت قلب می شود.
نکات مهم در ظاهر ماهی برای خرید ماهی تازه
همیشه در هنگام خرید به بدن ماهی توجه کنید اگر بدن ماهی براق و درخشنده بود مشخص است که به تازگی صید شده است. به پولک های آن دست بزنید، اگر پولک ها به بدن جسبیده و لغزنده بودند ماهی تازه صید شده است.ماهی هایی که به تازگی صید می شوند بوی خاصی نمی دهند و تنها یک بوی معمولی و ساده دارند. اگر ماهی بوی نامطبوع یا تندی داشت از خرید آن اجتناب کنید.
آب شش ها یکی دیگر از محل هایی است که باید در هنگم خرید به آن دقت کنید. ماهی هایی که به تازگی صید شده اند دارای آب شش های قرمز هستند. اگر ماهی برای مدت طولانی بیرون آب باشد اب شش هایی خاکستری رنگ پیدا خواهد کرد.در هنگام خرید دم ماهی را در دست بگیریدو ببینید که بدن ماهی بسیار شل و خمیده نباشد اگر کاملا ماهی استوار باشدماهی تازه است و گوشت ماهی های تازه سفت می باشد و حالت لاستیکی دارد. البته ماهی شیر از این مقوله جداست چرا که در گوشت آن در حالت تازه نرم است.
اگر گوشت ماهی مقداری آب دار بود دقت کنید که این آب شفاف و به مانند آب دریا و یا آب آشامیدن باشد. اگر گوشت آبی شیری رنگ داشت نشان از ماندگی و کهنگی ماهی است.
ویژگی های ماهی کهنه
ویژگی های ماهی تازه
فواید مصرف ماهی:
- کاهش بیماری قلبی و عروقی
- کاهش سکته های قلبی
- پیشگیری از فشار خون بالا
- پیشگیری از روماتیسم
- رشد و سلامت سیستم عصبی جنین
- افزایش قدرت حافظه و یادگیری
ماهیهای شمال
ماهی آزاد: این ماهی یکی از مرغوب ترین ماهی ها محسوب می شود؛ دوکی شکل و کشیده است. فیلهماهی آزاد را به صورت دودی هم مصرف کرده و ورقههای نازکش را با نان سفید و کره میل میکنند.
ماهی سفید: این ماهی دارای بدنی دوکی شکل است با گوشت سفید و لطیف؛ البته جنس نر این ماهی (روی سرش خالهای درشت و سفید دارد) کشیدهتر است و گوشت بیشتری دارد.
نوع دریایی این ماهی، قطعا از پرورشی مرغوبتر میشود. ماهی سفید را میشود سرخ کرد، کبابی خورد یا بخارپز و دودیاش را مصرف کرد بسته به ذائقه و سلیقه تان دارد.
اردک ماهی: گوشت لذیذی دارد؛ چه سرخش کنید، چه کبابی خوشمزه خواهد شد.
کفال: این ماهی نیز دارای بدنی دوکی شکل است و گوشت سفید اما سفتی دارد و اصالتا روسی است. شمالیها اغلب «دودی» و «شور»اش را مصرف میکنند. سرخ شده و کبابی کفال را هم با نارنج و لیمو میل میکنند. شما می توانید به راحتی خرید ماهی تازه را از زدبازار تجربه کنید.
ماهیهای جنوب
حلوا سفید: فلس دارد اما با یک دست کشیدن، تمیز میشود. جنوبیها به این ماهی «زبیده» به معنای برگزیده میگویند. «حلوا» را اغلب به صورت شکم خالی در روغن سرخ میکنند و سر سفره میآورند. نوع سیاه پوست این ماهی (حلوا سیاه)، گوشت سفتتری دارد اما مزهاش همان است.
سنگسر: از نظر شکلی،کتابی است اما خواندنی نیست. تنها بدی این ماهی این است که استخوان زیادی دارد. معمولا کباب یا سرخش کرده یا در قلیهماهی استفاده میکنند.
مقالات مرتبط: از خواص بی نظیر ماهی برای انسان بیشتر بدانید
شوریده: ماهی شوریده، دوکی شکل و ظریف است. گوشت سفید و کمتیغ اش هم بعد از پخت، حسابی نرم میشود و زیر زبان انگار که آب میشود. این ماهی را درسته و البته با شکم خالی، میشود سرخ کرد.
شیر: تقریبا بدون تیغ و بی آزار است؛ با گوشتی صورتی که ضایعات کمی دارد. همه جوره اش را هم درست میکنند؛ سرخ کرده، بخارپز، کبابی و شکم گرفته.
سرخو: این ماهی شبیه سنگسر است؛ منتها با گوشت سفید و لطیف. سرخ شدهاش را میخورند یا توی قلیه ماهی استفاده میکنند.
هامور: هامور اسم خانوادگی تعداد زیادی ماهی خلیج فارس و دریای عمان است. در این میان، هامور قهوهای را میشود برای میهمانی، درسته کباب کرد.
گوشتش بعد از پختن، سفید و البته سفت میشود. زمان پختن قلیه ماهی با ماهی هامور، پوستش را نمیکنند؛ چون حسابی لعاب میاندازد.
راشکو: ماهی مرغوب جنوب است که با داشتن گوشت سفید و نرم، ضایعات کمی دارد و به هر روشی هم می توانید آن را طبخ کنید راشکو را برای قلیهماهی هم استفاده میکنند.
قطعا تازگی و کیفیت بالای محصولات دریایی در هنگام خرید برای شما اهمیت بسیار زیادی دارد. محصولات دریایی زدبازار با کیفیت بسیار بالا در بسته بندی های مناسب برای شما ارسال می گردد.
ماهی منجمد خوب نیست!!!؟
بسیاری از افراد اینطور فکر می کنند که هر گوشتی منجمد شود، مزه و طعم آن عوض خواهد شد و ارزش تغذیهای کمتری خواهد داشت، ماهی منجمد نمیخرند در صورتی که اگر مراحل صید تا انجماد به شکل صحیح انجام شده باشد، این تصور اشتباه است.مهمترین نکته ای که حائز اهمیت است این است که اصول بهداشت تا مرحله عرضه ماهی به مشتری رعایت شود. معمولاً ماهیهای شمال و استخرهای پرورشی، تازه به بازار عرضه میشوند اما ماهیهای جنوب طبق قوانین کشور باید حتماً فریز شده باشند.
البته ماهی شمال هم به شهرهای اطراف محل صید غیرمنجمد منتقل میشود و برای حمل آن به شهرهای دورتر، باید منجمد شود زیرا از نظر علمی بهترین روش نگهداری و حفظ ارزش تغذیهای مواد غذایی مانند گوشت، مرغ و ماهی روش انجماد است.اگر روش انجماد درست انجام شود، نهتنها ارزش غذایی ماهی کم نمیشود بلکه مصرف این ماهیها به دلیل مواد مغذیای که دارند، در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی مفید خواهد بود.
این درست است که کیفیت ماهیای که درست منجمد شده و حمل و نقل مناسبی داشته است، پایین نمیآید اما تغییر چند درجه دما، تازگی و لطافت محصول را از بین میبرد و باعث تغییر طعم و مزه آن میشود. به همین دلیل اگر قرار است ماهی منجمد شود باید در اسرع وقت و هرچه سریع تر پس از صید این کار انجام بگیرد. در غیر این صورت روند فساد به سرعت شروع خواهد شد، به خصوص اگر امعاء و احشاء داخل شکم ماهی خارج نشده باشد. معمولاً مرحله انجماد در دمای پایینتر از صفر (منهای 45-35 درجه) انجام میگیرد.